ARD’de Thorsten Mack ve Karaman Yavuz’un hazırladığı 'ttt - titel, thesen, temperamente' adlı programda gösterilen ‘Unutulan Katliam- Atatürk Alevileri Nasıl Öldürttü’ isimli belgesel, 1 Aralık pazar gecesi saat 23:05 de yayınlanmıştı. Altı dakika süren belgeselde Dersim'de 13 bine yakın Alevinin zehirli gaz sonucu katledildiği ileri sürülmüştü.

Belgeseli yayınlayan Alman kamu televizyonu ARD, Almanya'nın Köln kentinde protesto edildi.

Berlin ve Münih'ten sonra Köln'ün Appellhofplatz adresinde bulunan ARD'nin merkez stüdyoları önünde bugün bir araya gelen yaklaşık 100 kişi, basın bildirisi okuyup, televizyonda yayınlanan belgesele tepki gösterdi.

Büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posterinin açıldığı gösteride İstiklal Marşı okundu.

Gösteride AADDB imzali okunan bir bildiride, ""Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni Hitler diktatörlüğü ile eşitlemek, oldukça utanç verici bir iftiradır. Modern Türkiye'nin bir "Sünni-Türk" devlet olduğu iddiası gerçekle bağdaşmamaktadır. Ayrıca Nazi Almanyası'ndan gaz bombaları teminatı iddiası tamamen asılsız olup hiç bir kaynağa dayanmamaktadır." satırları dikkat çekti

Atatürk’ün Nazi diktatörü Hitler'e benzetilmesine Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği tarafından sert tepki gösterildi.

“Alman halkının sağduyusuna güveniyoruz” başlıklı, Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği imzalı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni Hitler diktatörlüğü ile eşitlemek, oldukça utanç verici bir iftiradır. Modern Türkiye'nin bir "Sünni-Türk" devlet olduğu iddiası gerçekle bağdaşmamaktadır. Ayrıca Nazi Almanyası'ndan gaz bombaları teminatı iddiası tamamen asılsız olup hiç bir kaynağa dayanmamaktadır." 

Açıklamanın devamında, "Neden çoğunluğun Kürt değil, Türk olduğu Türkiye'nin batısındaki 21 ayaklanma hakkında rapor verilmiyor? Türkiye Cumhuriyeti özgürlük, eşitlik ve kardeşlik fikrini temel ilke edinmiş bir Cumhuriyettir. Hukuka olan inancıyla birlikte güçler ayrılığı ile hümanist ve aydınlanmış bir devlet fikri ile bağnazlığa, gericiliğe ve feodal sisteme son vermiştir. Güdülmeyen amaçlardan bir tanesi ise, belli kitle ve mezheplere, ırklara yönelik saldırılardır. Genç Cumhuriyetin öncüleri gericiliği nerede ve hangi şekilde ise, kararlılıkla tepelemiştir. 34 köktendincinin ölüm cezasına çarptırıldığı 1930 Menemen (İzmir) olayları başka nasıl açıklanabilir? denildi.

"NAZİ REJİMİ İLE İŞBİRLİĞİ GERÇEKLERİ ÇARPITMAKTIR"

AADDB imzalı açıklamanın son bölümünde ise, "Atatürk’ün Nazi rejimi ile işbirliği yaptığı iddiası, gerçekleri son derece çarpıtan bir iddiadır. Bu iddianın aksine, Türkiye Ernst Reuter, Ernst Hırsch, Erich Auerbach, Bruno Taut gibi aydınları ülkesinde barındırarak özgür ve refah içinde bir yaşam sürmelerine vesile olmuştur. Bahsi geçen aydınlar ve niceleri, Nazi Almanyasının işkence, baskı, zulüm ve ölüm tehdidinden kurtulmuş, aydın fikirlerini Türkiye Cumhuriyetinde yeşertmiştir." ifadesi dikkat çekti.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteri, İzmir Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

İşte o belgeselin linki:

https://www.daserste.de/information/wissen-kultur/ttt/videos/atatuerk-video-100.html

İşte konuyla ilgili Avrupa Postası'nda yer verdiğimiz ilk haberimiz:

https://www.avrupa-postasi.com/gundem/ataturk-alevileri-nasil-oldurttu-belgeseli-tartisma-2-h106054.html