"Emek, barış, demokrasi" mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı'nın önünde TSİ 10.00 civarında arka arkaya iki büyük patlama meydana geldi.

Patlamaların Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) kortejlerinin olduğu yerde meydana geldiği belirtildi.

Sağlık Bakanı Metin Müezzinoğlu patlamalar sonrası 62 kişinin olay yerinde, 24 kişinin de kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybettiğini açıkladı. Müezzinoğlu, 28 yaralının durumlarının da ağır olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok ise miting öncesi Ankara'da güvenlik zaafı olduğuna yönelik eleştirileri reddetti.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Demirtaş: Devlet halka saldırdı



HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu, devletin birliğine yapılmış bir saldırı değil. Bu, devletimiz tarafından halkımıza yapılmış bir saldırıdır" dedi.

"Hükümetin saldırının üzerini kapatacağını" öne süren Demirtaş, hiçbir bakanın istifa etmemesini eleştirdi.

Demirtaş hükümete atıfla, "Hesabı sorulacak, yargı önüne çıkacaksınız. O günler gelecek. Ellerinize o kelepçeler takılacak" diye konuştu.

Erdoğan lanetledi, Davutoğlu Demirtaş'a çattı



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'daki saldırıyı lanetledi. Erdoğan "herkesi sorumlu davranmaya, dikkatli hareket etmeye, terörün yanında değil karşısında yer almaya" çağırdı. Pazartesi günkü Türkmenistan ziyaretini de iptal etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise saldırının iki canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğine dair kuvvetli emareler olduğunu söyledi.

"Halkın bütünlüğüne ve Türk demokrasisine saldırıldığını" belirten Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a da tepki gösterdi.

Davutoğlu, " 'Demirtaş devletin halka karşı yaptığı bir saldırıdır' diyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Bu açık bir tahriktir. 6-7 Ekim olaylarında nasıl tahrik yapmışsa, Demirtaş yine tahrik yapmıştır" dedi.

'Hükümet istifa' sesleri

Türkiye tarihinin en kanlı saldırısı sonrası ülkede 3 gün ulusal yas ilan edilirken, partiler de seçim kampanyalarına ara verdi.

Birçok kentte ise saldırı ve hükümet protesto edildi.

İstanbul'da, Taksim'deki Tünel Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi yürüyerek Galatasaray Meydanı'na geldi. Göstericiler burada oturma eylemine başladı.

Eylemde "Katil devlet hesap verecek", "Tayyip istifa", "hükümet istifa" "faşizme karşı omuz omuza" gibi sloganlar atıldı.

Diyarbakır'da Ofis semtinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi de hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine sloganlar attı. Protesto gösterisine Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen de katıldı.

Batman'da HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Kadir Tunç basın açıklamasıyla saldırıyı kınadı. Milletvekilleri kortej önünde yürüdükleri sırada polis kalabalığı tazyikli su ve TOMA'larla dağıttı.

Ankara'daki saldırı İzmir, Kocaeli, Balıkesir, Şanlıurfa, Hakkari, Bitlis ve Van'da da protesto edildi.(BBC)