Federal İçişleri Bakanlığı, Avrupa Adalet Divanı'nın kararına rağmen, dil testini kaldırmak istemiyor. Spiegel dergisine konuşan İçişleri Bakanlığı müsteşarı CDU’lu Günter Krings, “Genel dil testi uygulaması kalacak, çünkü göçmenlerin uyumu için vazgeçilemez” dedi.

Almanya'da evlendiği eşinin yanına gelmek isteyen Naime Doğan, okur-yazar olmadığı için Almanca öğrenemeyeceğini belirterek, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne vize başvurusunda bulunmuş, ancak Büyükelçilik başvuruyu defalarca reddetmişti. Berlin İdari Mahkemesi, Doğan'ın açtığı davayı Avrupa Adalet Divanı'na havale etmiş, Adalet Divanı Türkiye'yle AB arasındaki sözleşme gereği, dil testinin hukuka aykırı olduğu kararını vermişti.

Federal İçişleri Bakanlığı, Avrupa Adalet Divanı'nın dil testinin kaldırılmasını davanın özel durumuna bırakmasını açık kapı olarak görüyor. Alman yasaları ağır mağduriyeti sadece engelli ve hastalık durumunda tanıyor. Bakanlık, ağır mağduriyeti çok dar anlamda genişleterek, genel olarak dil testi uygulamasını devam ettirmeyi planlıyor. Krings, her okuma yazma bilmeyenin ağır mağduriyete girmeyeceğini söyledi.