Adil Yiğit

Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyesi ver.di sendikası tarafından yapılan açıklamada hafta sonu süren görüşmelerde işveren ile sendika arasında uzlaşmaya varıldığı açıklandı.


Alman Posta idaresi'nde sözleşmeli 110 bin çalışandan 30 bin sendika üyesi 4 haftadır aylık maaş ücretlerine yüzde 5,5 zam ile haftalık çalışma saatlerinin 38,5'den 36 saate düşürülmesi talebiyle Deutsche Post çalışanları grev yapıyordu. 
Bad Neuenahr kentinde yaklaşık 40 saat süren müzakere sonunda taraflar, 140 bin sözleşmeli personel için bir kereye mahsus 400 euro ödenmesini ve gelecek yıldan itibaren yüzde 2 ve 2017 Ekim'de tekrar 1,7 ücret zammı yapılması konusunda uzlaştı. 



DÖRT HAFTA ÖNCE GREVE BAŞLADILAR

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığı için düşük ücret alan postacıların hakkını savunan Ver.di sendikası süresiz grev çağrısında bulunmuş ve dört hafta önce Deutsche Post şirketi posta çalışanları süresiz iş bırakma eylemine çıkmışlardı.




HAMBURG'DA POSTANE ÇALIŞANLARINDAN KARNAVAL GİBİ GÖSTERİ
  

Alman Sendikalar Birliği(DGB) başkanı Reiner Hoffman ile ver.di sendikası taşımacılı sektörü başkanı Gaby Gülzau'nun konuşma yaptığı mitinge, davetli olmasına rağmen katılmayan eyalet başbakanı Olaf Scholz (SPD) yuhlandı.



Karnaval atmosferinde devam eden gösteride "İş güvenliği ve geleceğimiz için mücadele ediyoruz" , "İşte dayanışma böyle olur" dövizleri ile büyük boy balonlar, gösteri boyunca heyecanla çalınan düdük ve sendika önlüğü ile bildiri dağıtan kadınlı erkekli grevciler dikkat çekti.


Sendika başaknı Gaby Gülzau ve DGB Başkanı Reiner Hoffman konuşurken

GREVE YER VERMEYEN ALMAN BASINI ELEŞTİRİLDİ


Alman basın tekellerinin greve yok denecek kadar yer vermesi sert dille eleştirildi. 
Ver.di sendikası taşımacılık sektörü bölüm başkanı Gaby Gülzau uzun süre alkışlanan bir konuşma yaptı. Alman Posta İdaresi'nin yıllık gelirinin milyarlarla açıklandığına yer vererek, 2014 yılında 9,6 milyon euro gelir ile yüzde 8,3 bir büyümeden söz etti. Deutsche Post yönetim kurulu başkanı Frank Appel ile greve yer vermeyen Alman basın tekelleri de sert dille eleştirildi. Gaby Gülzau, Alman basınını kastederek, "aynı çıkar çevrelerinin somut işbirliğini yaşamaktayız" dedi.



GREV KIRICILARI İŞBAŞINDA


Grev kırıcılarının da işbaşında olduğuna yer veren Gülzau, düşük ücretle grev kırıcısı olarak çalıştırılmak istenen ama bunu ret eden üniversite öğrencilerinin oyuna gelmediği açıklayarak, Alman Öğrenci Parlamentosu'na teşekkür etti. Almanya'da benzeri sektörlerdeki milyonlarca çalışanın gözlerinin grevde olduğunu açıkladı. Mitingte ellerinde büyük balonlar, ağızlarında düdük çalan ve sendika önlüğü ile çevreden geçenlere bildiri dağıtan kadınlı-erkekli grevciler dikkat çekti. Şehrin en işlek yeri Gänsemarkt alanından sendika binasi önüne kadar karnaval havasında devam eden yürüyüş esnasında, yiyecek ve içecekler sendika tarafından ücretsiz olarak dağıtıldı. Gösteri sırasında, "İşte dayanışma böyle olur" dövizleri taşındı.



GREV SONE ERiYOR

Bad Neuenahr kentinde yaklaşık 40 saat süren müzakere sonunda taraflar, 140 bin sözleşmeli personel için bir kereye mahsus 400 euro ödenmesini ve gelecek yıldan itibaren yüzde 2 ve 2017 Ekim'de tekrar 1,7 ücret zammı yapılması konusunda uzlaştı. Alman Sendikalar Birliği'ne bağlı (DGB) ver.di sendikasi grev öncesi aylık ücretlere yüzde 5, 5 zam ile haftalık çalışma saatinin 38'5 den 36 saate düşürülmesini talep ediyordu.

      
Sendikanın temel taleplerinden biri olan, bünyesinde 6,500 çalışanıyla diğer Postane çalışanlardan daha az ücret alan yeni kurulan işletmelere son verilmesi, kabul edilmedi. Taraflar arasındaki görüşmelerde ver.di sendika temsilcisi Andrea Kocsis yaptığı açıklamada, paket dağıtımı bölümündeki 7,650 çalışanın şirkette kalmasına güvence verildi.

Buna göre grev yapılan anlaşma sonrası pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısı sona erecek ve posta dağıtımı normal seyrinde devam edecek.

Deutsche Post Yönetim Kurulu Başkanı Frank Appell, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün şirketimiz, çalışanlarımız ve müşterilerimiz için iyi bir gün” dedi.