Almanya’da toplam sayısı 800 bin olan Öğretmenlerden 177 bini Saksonya eyaletinde ( Sachsen-Anhalt) Salı gününden itibaren aylık maaşlarına yüzde 5,5 oranında ( en az 175 avro) zam talebiyle üç günlük uyarı grevine gidiyor. Öğretmenlerden sonra önümüzdeki haftalarda (12 Mart) Birleşik Hizmetler Sendikası  (Verdi) üyesi çalışanların, araştırma hastaneleri, adalet kurumları ve Üniversite Klinikleri'ndeki iş koşullarının düzeltilmesi ve maaşlara ücret artışı için uyarı grevine hazırlandıkları aktarıldı. Sendikaların ücret artışı talebinin hayata geçmesinin, eyaletlerdeki bütçeye 6 milyar avroya mal olacağı kaydedildi. 


Almanya'da Mart ayı ortalarına kadar devam etme ihtimali olan grevler nedeniyle memur statüsünde olmayan öğretmenlerin yoğunlukta olduğu doğu eyaletlerindeki Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern ile Berlin ve Nordrhein-Westfalen'de okullarda dersler ciddi oranda aksayacak.

Öğretmenleri temsilen toplu sözleşme görüşmelerine katılan Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından yapılan açıklamada, memur statüsü bulunmayan öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesine yönelik görüşmelerde sonuç alınamadığına dikkat çekildi.

BATI'DAKİ ÖĞRETMENLER MEMUR, DOĞU'DAKİLER SÖZLEŞMELİ STATÜSÜNDE

Almanya'da Batı eyaletlerdeki öğretmenlerin büyük kısmı memur statüsünde iken, 1990 yılındaki birleşmeden sonra kurulan yeni eyaletlerdeki öğretmenler ise sözleşmeli olarak çalışıyorlar.

Sachsen eyaletindeki tüm öğretmenler sözleşmeli iken, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde bu oran da oldukça yüksek. Benzer şekilde Berlin ile diğer batı eyaletlerinde de sözleşmeli öğretmen alımları ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Nordrhein-Westfalen’de sözleşmeli öğretmenlerin oranı yüzde 20’yi bulurken, Bremen, Rheinland-Pfalz gibi eyaletlerde de yeni öğretmen alımlarında sözleşmeye ağırlık veriliyor.

Memur statüsündeki öğretmenler sözleşmeli meslektaşlarına oranla daha iyi haklara sahipler. Aynı kıdeme sahip ama iki ayrı statüdeki iki öğretmenin maaşları arasında ciddi maaş farkı bulunurken, emeklilik ve hastalık sigortası bakımından memur öğretmenler daha avantajlı durumdalar. Eyaletlerin sözleşmeleri ayrı ayrı müzakere etmesi nedeniyle de sözleşmeli öğretmenlerin maaşlara eyaletlere göre yüzlerce Euro fark edebiliyor.

Ayrıca memur statüsü bulunan öğretmenler, ancak çok büyük disiplin suçu işlemeleri durumunda işten çıkarılabiliyorlar.