Kamuoyu yoklamaları Almanya için göçmen karşıtı ve ırkçı politikalarıyla bilinen Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) beklenmedik oy oranına ulaşacağını gösteriyor.

Özellikle sağ partilerin güçlü olduğu Saksonya Anhalt’da AfD hiç olmadığı kadar güçlü görünüyor.

Rekor oy oranı

Infratest dimap tarafından Mitteldeutsche Rundfunk için yapılan ve sonuçları bugün açıklanan kamuoyu yoklamasına göre, AfD’nin oy oranı yüzde 17’ye ulaştı. Bu oran AfD için, Almanya çapında ulaştığı rekor oy oranı anlamına geliyor.

Araştırmada seçimlere yaklaşık bir ay kala Sosyal Demokrat Parti SPD’nin oy oranı ise yüzde 18 düzeyinde. Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’nun yüzde 32 oranında oy alacağını ortaya koyan araştırmada, Sol Parti (Die Linke) yüzde 20, Yeşiller Partisi de yüzde 5 düzeyinde görünüyor. Oy oranı yüzde 4 görünen Hür Demokrat Parti FDP ise , bu durumda parlamentoya giremiyor.

Saksonya Anhalt’da 1998 tarihinde Almanya Halk Birliği DVU yüzde 12,9 oranında oy almıştı. Parlamentoya 16 vekil sokan DVU, ırkçı Almanya Nasyonal Demokrat Parti NPD ile birleşmiş, 2011 seçimlerinde ise yüzde 4,6 oy alarak parlamento dışında kalmıştı.