Bakanı, “açık bir başarısızlık” la suçlayan Yeşiller Partisi olayın tam olarak aydınlatılmasını talep etti.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Sözcüsü Katrin Göring-Eckardt 
"Passauer Neuen Presse"’le yaptığı röportajda “Bakan Maas ve eski İçişleri Bakanı Maizière, bir piyon gibi harcayıp bu işten kurtulamazlar. Şimdi, derhal bu basın özgürlüğüne saldırıda hangi rolü oynadıklarını açıklamalıdırlar” dedi.
  

 



KENDİ BAŞARISIZLIĞINI ÖRTMEK İSTEDİ

 

Liberal Demorat Parti (FDP) Genel Başkanı Wolfgang Kubicki ise, Maas’ı makamının acemisi olmakla suçladı. Kubicki “Soruşturma sürerken başsavcının görevden alınması Federal Almanya tarihinde ilk kez olmaktadır. Adalet Bakanı eğer bu yolla kendi başarısızlığını örtmeyi düşünüyorsa, yanılmaktadır. Soruşturmayı, başsavcı ile konuşup anlaşıp durdurabilirdi” dedi.

 

ANİ GÖREVDEN ALMA DÜŞÜNDÜRÜCÜ

 

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU)  içişleri uzmanı milletvekili Hans-Peter Uhl ise başsavcının son üç ayda soruşturma ile meşgul olduğuna dikkati çekerek “Adalet Bakanı nedense bu süre zarfında hiç ona karşı yetkilerini kullanma gereği duymadı” dedi. "Handelsblatt" gazetesine konuşan Uhl: “Bu ani gelen görevden alma düşündürücü. Zamansız bir görevden alma olduğu için bana göre yanlış bir karar” dedi. 

 

BAĞIMSIZ YARGIYA MÜDAHALE

 

Başsavcı Range “Bağımsız yargıya dayanılmaz müdahale” ifadesini kullanırken, kurum dışı bilirkişi heyetinin çalışmasını durdurması için dışarıdan emir aldığını açıklamıştı. Bakan Maas ise “Başsavcının açıklamaları ve çalışma yöntemi anlaşılamıyor ve kamuoyunda yanlış izlenim bırakıyor” demişti.

 

Markus Beckedahl ve Andre Meister adlı iki gazeteci Şubat ayında Anayasayı Koruma Dairesi'ne (BfV) ait gizli evrakları Netzpolitik.org internet adresinde yayınlamasından dolayı "vatana ihanetle" suçlanmışlardı. Bakan Maas, iki gazeteci hakkında "vatana ihanet" suçlamasıyla soruşturma açan Başsavcı Harald Range'yi dün görevden almıştı.