Önümüzdeki hafta AB Konseyi'nin özel bir zirvede acil olarak mülteci sorunlarını tartışması gerektiğini belirten Angela Merkel, zirvede mültecilerin AB ülkeleri arasında paylaşımından çok, Mültecilerin geldikleri ülkeler daha iyi nasıl desteklenebilir?, Avrupa Birliği Türkiye ile nasıl temas kurabilir? sorularına yanıt aranmasını ve geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Yunanistan ve İtalya’da mülteciler için kurulacak toplama kamplarının kurulması gibi meselelerin ele alınması gerektiğini dile getirdi.

 

SADECE ÜÇ ÜLKE SORUNU ÇÖZEMEZ

AB zirvesinin gerekliliğine vurgu yapan Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise, mülteci sorununu sadece Almanya, Avusturya ve İsveç’in çözemeyeceğini söyledi. AB’nin sınırlarının ortaklaşa korunması gerektiğini kaydeden Faymann, Yunanistan’da mülteciler için kamp önerisini destekledi.

 

TEHDİTLE OLMAZ

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin mülteci kabul etmek istemeyen AB ülkelerine yapısal desteklerin kısılması önerisine karşı çıkan Merkel, tehditle bir sonuç alınamayacağını söyledi. Sorunun karşılıklı suçlama yerine, birlikte çözüleceğini kaydeden Merkel, “Hep söyledim, yine söylüyorum: ’Başarabiliriz ve başaracağız da” ifadelerini kullandı.