Focus Online, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin sığınmacılara ödenen yardımları önemli ölçüde kısmayı ve sığınmacılar yasasına katı kurallar getirmeyi planladığını yazdı.

 

Hazırlıkları süren tasarıya göre, Almanya, sığınmacıların durumunu düzenleyen Dublin Sözleşmesi’ni öne sürerek, başka AB ülkeleri üzerinden Almanya’ya gelen mültecilere karşı bu ülkelerin sorumlu olduğunu belirterek, ödenen yardımları kesmeye hazırlanıyor. Bunun yerine mültecilere seyahat ödeneği adı altında, yasalarda öngörülenden daha az bir yardım verilmesini planlıyor. Ayrıca, yasalara uymayan, ancak sınırdışı edilemeyen mültecilere çalışma yasağı öngörülürken, yardımların da kısıtlanması gündemde. Mültecilerin sınırda yapılacak kontrollerde sığınma taleplerinin hangi ülkeler tarafından değerlendirilmesi gerektiğinin de ülkeye girmeden kararlaştırılması planlanıyor.

 

Tasarıya göre, güvenli ülkeler olarak belirlenen ülkelerden Almanya’ya sığınma amacıyla gelenlere çalışma yasağının yanı sıra eğitimden de yararlanma yasağı getiriliyor. Sığınma hakkı elde eden ve eğitim zorunluluğu olmayan sığınmacıların ise, gösterilen işi beğenmemesi durumunda  yardımların kesilmesi isteniyor.

 

“Pro Asyl” adlı mültecilere yardım derneği, hazırlıkları süren düzenlemenin, geçtiğimiz günlerde Macaristan üzerinden Almanya’ya gelen sığınmacıları da kapsayacağını öne sürdü. Mülteciler yasasındaki değişiklik hazırlığını sert bir şekilde eleştiren ve durdurulmasını talep eden Pro Asyl Başkanı Günter Burkhardt, Almanya’nın gelen mültecileri gönderebilmek ve yeni gelecekleri de durdurabilmek amacıyla onları küçük düşürmeyi hedeflediğini  öne sürdü.