Alirıza Güler / Duisburg

Almanya PEN Merkezi, 16 Ekim 2020’de öldürülen Fransız Öğretmen Samuel Paty'nin yasını tutuyor diyen Venske mektubuna, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti yönetimi ve İslam dünyasındaki diğer despotik rejimlerin şu anda halklarını Fransa'ya ve Cumhurbaşkanı Macron'a karşı kışkırtan açıklamaları bizi dehşete düşürüyor. Bir öğretmenin iğrenç cinayetini kınamak yerine, Fransız Anayasası ile güvence altına alınan hak ve özgürlükleri, insan haklarını protesto ediyorlar. İfade özgürlüğüne, konuşma, din ve sanat özgürlüğüne yönelik saldırınız, aynı zamanda anayasamıza ve laik hukuk devletine de bir saldırıdır” diyerek devam etti.

Ayrım demokratlar ve demokrat olmayanlar arasında

Venske bir Filozofun, ”Eleştirilenlerin duygularının incinmesi bazen kaçınılmazdır’ dediğini belirtti ve mektubunu, “Söz özgürlüğü, sanat özgürlüğü her gün yeniden korunması, kollanması ve savunulması gereken değerli servettir. Ayrım çizgisi Fransızlar, İranlılar, Türkler veya Almanlar arasında değil. Ayrım Hıristiyanlar, Yahudiler, Müslümanlar veya ateistler arasında yürümüyor. Ayrım çizgisi, milliyetten bağımsız olarak, inanca bakılmaksızın, demokratlar ve demokrat olmayanlar arasında yürüyor.
Almanya’da faaliyet gösteren dini topluluk sorumlularını, laik hukukun üstünlüğünü kabul etmeye, kendileri ile topluluklarını kin ve şiddete karşı korumaya ve barış içinde bir arada yaşamayı savunmaya çağırıyoruz” yazarak bitirdi.