Thomas de Maiziere, Euronews televiyonuna verdiği söyleşide, Avrupa Birliği’nin Türkiye’de büyük bir mülteci kampı kurmasını gerektiğini söyledi.

Böyle bir kampın hem Avrupa’nın yaşadığı sıkıntıları hafifleteceğini hem de mültecilerin taleplerini karşılayacağını belirten Alman İçişleri Bakanı, bunun için AB fonlarından yararlanabilineceğini dile getirdi. AB, göç politikaları kapsamında Türkiye’ye 469 milyon euro fon ayırmış durumda. Bu tutar hem gerçekleştirilen projeleri hem de plan aşamasındaki projeleri kapsıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Balkanlar ve Türkiye’deki göç politikaları fonuna dair yapılan son açıklamada, Suriye’den Türkiye’ye gelen mülteciler için fonun 94 milyon euroluk diliminin kullanıma açıldığı da ifade ediliyor.

Kamplar Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da kurulsun

Mülteci sorununun Almanya için tam anlamıyla bir meydan okuma olduğunu belirten de Maiziere, Avrupa’ya hangi mültecilerin geleceğine karar verilebilecek kampların Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da kurulması gerektiğini söyledi.

Almanya’nın karşılaştığı mülteci sorunu ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini Euronews ile paylaşan de Maiziere, gerçekten yardıma ihtiyaç duyan mültecilerin tesbit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Almanya’nın AB’ye gelen mültecilerin yüzde 43’ünü barındırdığını kaydeden Maiziere, " Almanya gibi zengin bir ülke için de uzun dönemde bu büyük bir sorun" diye konuştu.

Mülteci kampı İzmir’de kurulmalı

Alman Bakan, "Avrupa’nın mülteci sorunu ile nasıl baş edeceği" sorusuna ise, "Yunanistan ve İtalya’da Avrupa’ya gelmek isteyen mültecilerin toplanacağı ve kimin gerçekten yardıma ihtiyaç duyduğunun incelendikten sonra karar verileceği Hotspots kampları kurulmalı. Bunun dışında Türkiye ile de yoğun görüşmeler yapılmalı. Türkiye, Suriye sınırında mülteciler konusunda harika şeyler yapıyor. Ancak İzmir bölgesinde çok sayıda, binlerce hatta onbinlerce mülteci Avrupa’ya geçmenin yollarını arıyor. Sanırım burada da AB fonlarıyla bir mülteci kampı kurulmalı ve buradan kimlerin AB ülkelerine geleceğine karar verilmeli" diye ekledi.