Mehmet TANLI / Almanya

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma içinde olduklarını belirten bir grup Türkiye kökenli üniversite öğrencisi, üniversitelerin birer bilim ve aydınlanma yuvası olarak tanındığını oralarda görevli yöneticilerin siyaseten uzak ve eğitimli akademisyenler olması gerektiğini söylediler.

Üniversite Kütüphanesi önünde konuya yönelik bir açıklama yapan öğrenciler tepkilerini şu sözlerle dile getirdiler:

"Boğaziçi'ne kayyım rektör atandı. Buna karşı çıktığı için gözaltına alınan öğrencilerden çoğu dün sabah tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiler. AKP'nin her zaman yapmış olduğu hatayı biliyoruz. Türkiye'deki üniversitelerin buna karşı çıkacağını yine hesaplamadılar. Boğaziçi öğrencileri bugün de geçmişte olduğu gibi bu duruma sessiz kalmayacaklarını ilk dakikadan itibaren her yerde duyurmuş, ne üniversitelerin ne de bilimsel camianın bu durumun karşısında susmayacağını göstermiştir. Bizler de buradan Boğaziçi ile dayanışıyoruz: Bilimin ve özgür düşüncenin karşısında tek silahı kayyum olanlar, siz kendinizi ne sanıyorsunuz? Üniversitelerimizi AKP'nin ilçe teşkilatlarına çevirmenize izin vermeyeceğiz"

Önceki gün de Almanya'nın Köln kentinde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemini destekleyen İngilizce, Almanca ve Türkçe kartonlar ile Ren Nehri'nin iki yakasında sessiz yürüyüş gerçekleştiren bir grup topluluk, sembolik yürüyüşü merkez tren garının bulunduğu tarihi DOM katedrali önünde sonlandırmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun üniversite dışından Cumhurbaşkanı emriyle atanması tepki çekmiş, öğrenci ve öğretim üyeleri Bulu'nun istifası için büyük ses getiren eylemler düzenlemişti.