Alman İçişleri Bakanlığı’nın basına sızan gizli belgelerinde AKP'nin  Almanya’da Milli Görüş ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile ilişkileri CHP’yi harekete geçirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Yurtdışı Türkler ve Daire Başkanlığı’nın derneklere aktardığı parayı TBMM’ye taşıdı ve üç maddelik soru önergesi verdi.

Önergede şöyle denildi: ‘ Yurtdışı Türkler ve Daire Başkanlığı, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Kurumun yurtdışındaki Türk derneklerine aktardığı paraların önemli bir kısmının tek bir kuruma aktarıldığı yönünde ciddi kuşkular vardır. YTB’nin bütesinin amacı doğrultusunda kullanılması ve bu çerçevede yurtdışında yaşayan bütün Türkleri kapsayacak şekilde kaynakların değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede 1. Kurum son 5 yılda Türk derneklerine ne kadar para aktarmıştır? 2. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne ( UETD) aktarılan para ne kadardır? Bu paralar hangi amaçla verilmiştir? 3. YTB’nin yurtdışındaki Türk vatandaşlarına verdiği lisans, yüksek lisans, doktora bursları verilmiş midir? Verilmemişse gerekçesi nedir? Türkiye’de yaşayan Suriyeli vatandaşlara burs programı başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne kadar ödeme yapılmıştır? Eğer doğruysa Türkiye’de yaşayan Suriyelilere bur vermek de YTB’nin görevi midir?

Süheyla Kaplan