Almanya’daki tüm Ziraat Bankası AG şubeleri ve Frankfurt'taki merkezde Alman Maliyesi ekiplerince inceleme başlatıldı.

ZİRAAT BANKASI: SORUŞTURMA BİR GRUP MÜŞTERİYE KARŞI AÇILDI

Almanya'da da faaliyet gösteren Ziraat Bankası'nın bir grup müşterisine kara para aklama ve vergi suçu şüphesiyle soruşturma açıldı.

Kendilerine kara para aklama ve vergi suçu suçlamaları yöneltilen müşterilerin, vergilendirilmemiş kazanımlarını Türkiye'ye aktardıklarından şüpheleniliyor. 

80 MALİYE GÖREVLİSİ

İlk olarak, Alman Bankacılık Kanunu'na tabi olan Ziraat Bank AG'nin başta Frankfurt merkezi olmak üzere, Köln, Duisburg, Münih, Hamburg, Berlin ve Hannover şubelerinde arama yapıldı. Bu arama ve incelemelere, savcılığın talimatıyla 80 Maliye görevlisi katıldı.

ZİRAAT DOĞRULADI: BELGE ALINDI

Konu Alman basınına yansıdı. „hessischte rundfunk“ radyosu dün bütün gün bu olayı duyurdu. Ardından Alman haber ajansı DPA olayı duyurdu ve tüm tv'ler konuyu işlemeye başladı. Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamada inceleme doğrulandı. Açıklamada, „Almanya Maliye Bakanlığı’nın, bazı kişilerle ilgili yaptığı vergi incelemesi kapsamında, bankanın Almanya’daki iştiraki Ziraat Bank International AG kanalıyla bu kişilerin finansal işlem yapıp yapmadığı konusunda bilgi ve belge talebinde bulunduğu ve bankanın tüzel kişiliğiyle ilgili konu olmadığı“ belirtildi.

SAVCILIK: İKİ AYRI SUÇ VAR

Avrupa Postası'nın Aachen Savcılığı'ndan edindiği bilgilere göre, soruşturma „para aklama“ ve „vergi kaçakçılığı“ şüphesi nedeniyle başlatıldı. Gerekçesi ise, Türkiye'nin 4 Temmuz 2018'de çıkardığı Varlık Barışı oldu. 4 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7143 sayılı kanun genel tebliğine göre, „yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Kasım’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler. Bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak“tı.

OLAYIN AVRUPA AYAĞI UNUTULDU

Bu yapılırken, insanların yurt dışında takibata uğrayacakları konusunda uyarıda bulunulmadı. Türkiye'ye destek olmak isteyen ya da Avrupa ülkelerindeki vergilendirmeden kaçırılmış kazancı olanlar, paralarını başta Ziraat Bank olmak üzere bir çok banka ile Türkiye'ye göndermeye başladı. Almanya'da 3000 Euro'nun üzerindeki her işlem için kanıt istenirken, nakit getirilen milyonlarca Euro hemen Alman makamlarının dikkatini çekti.

Sonuçta, Türkiye'ye para gönderenler için “vergi kaçırma soruşturması“ başlatıldı. Türk bankalarından isimleri alınan bu kişilerle ilgili yakında ağır cezalı davalar açılacak. Gönderilen paraların miktarının ise milyarlarca Euro'yu bulduğu belirtiliyor.

VERGİ VE KARA PARA SORUŞTURMASI

Ziraat'in Avrupa'da kullandığı eski sistemle maliyeye her yıl düzenli olarak, müşterilerin ve işlemlerin kayıtları gidiyordu. Yaklaşık üç yıldır kayıtların verilmediği, Aachen Maliyesi’nin de, sorunun tespiti ve talebi üzerine "Vergi ve kara para soruşturması kapsamında" baskın yapıldığı öğrenildi. 

Baskında çalışanların kimlik tespitleri yapıldığı ve bazı belgelere el konulduğu öğrenildi.

Ziraat Bankası’nın bir ay önce başlattığı yurt dışından mevduat toplama işleminin soruşturma konusuna dahil olup olmadığı bilinmiyor. Ancak bunun da Alman yasaları açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin yurtdışından döviz toplamaya çalıştığı dönemde yapılan inceleme dikkat çekti.

900 EURO ÜZERİ HAVALEYE OTOMATİK İNCELEME