Omicron'a karşı en etkili korumanın ancak 3. doz aşı ile sağlanabildiğini söyleyen Başbakan Scholz, yeni varyantın büyük bir hızla yayılmakta olduğu konusunda uyardı, "Aşı olmaya gidin, hem de koşarak gidin" dedi.

Almanya'da Omicron varyantının hızla yayılmasıyla koronavirüs salgınına karşı yeni tedbirler alınmasına karar verildi.

Buna göre, restoran ve barlara girişte müşteriler iki doz aşıya ek olarak hatırlatma dozunu da olduklarını belgelemeleri ya da negatif test sonucu göstermeleri gerekiyor. Geçerli olan uygulamada da, restoran, kafe, bar gibi yerlere sadece aşı olanların ve Covid-19 geçirmiş olanların girmesine izin veriliyordu.

16 eyalet başbakanıyla yaptığı toplantının ardından konuşan Başbakan Olaf Scholz, "Bu sert bir tedbir, ancak gerekliydi" dedi.

Almanya'da hali hazırda restoranlara ve mağazalar başta olmak üzere neredeyse tüm kapalı mekanlara girişte iki doz aşı zorunluluğu bulunuyordu. Süpermarketler ve temel ihtiyaç maddeleri satan dükkanlar bundan muaftı.

KARANTİNA SÜRESİ KISALTILDI

DW Türkçe'nin haberine göre, Başbakan Scholz ve eyalet yönetimleri ayrıca 14 gün olan karantina süresini de kısaltma kararı aldı. Hatırlatma aşısını olanlar Covid-19 bulaşan birisine temas etseler bile bundan böyle karantina girmeyecek. Bunun dışındaki kişiler ise herhangi bir semptom göstermedikleri takdirde, karantina süresini 10 gün ile veya negatif test sonucu elde etmesi halinde 7 gün ile sınırlı tutabilecek. 

Almanya'da Noel ve yılbaşı tatili döneminde testlerin daha düzensiz yapılması nedeniyle koronavirüs salgının son iki haftalık durumuna dair tablo çok net değil. Salgınla mücadelede yetkili kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü'nün son verilerine göre son bir haftada 100 bin nüfusta görülen yeni vaka sayısı 303,4. Ülkede son 24 saatte 56 bin 335 yeni vaka tespit edildi. Vakaların yüzde 44,3'ünü omicron varyantı olduğu belirtiliyor. Bu oran bir önceki hafta yüzde 15,8 düzeyindeydi.

Tatil sonrası aşılama çalışmalarına da yeniden hız verildiği bildirildi. Şu ana kadar aşılanabilir nüfusun yüzde 71,6'sının ilk iki doz aşısı tamamladı. Hatırlatma dozunu olanların oranı ise yüzde 41,6.

YENİ KARARLAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Toplantı sonrasında açıklanan kararlar herkesi aşı olmaya, aşı olmuş olanları da üçüncü doz aşılarını yaptırmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Hiç aşı olmayanlar ve hastalığı atlatmamış olanlar, daha önce olduğu gibi kafe ve restoranlara giremeyecek, kapalı ortamlardaki kültürel ya da sportif etkinliklere de katılamayacak.

BBC Türkçe'nin haberine göre ise yeni kararlara göre, Covid-19'dan iyileşmiş olmak ya da iki doz aşı yaptırmış olmak, bundan sonra kafeler ve restoranlara girebilmek için yeterli olmayacak. Artık bu müşterilerden koronavirüs testi yaptırmaları ve negatif test sonucu ibraz etmeleri istenecek.

Üçüncü doz aşılarını yaptırmış olanlar ise bu uygulamadan muaf tutulacak; test sonucu ibraz etmeden kafeler ve restoranlara girebilecek.

KARANTİAN KURALLARI DEĞİŞTİ

Yeni kararlar, üçüncü doz aşılarını yaptıranlar için karantina kurallarının da esnetilmesini öngörüyor.

Temaslı olan ve enfekte olduğundan şüphelenilen herkesin prensip olarak 10 gün karantinaya girmesi gerekecek. Üçüncü doz aşılarını olmuş olanların ise, temaslı olmaları durumunda bile karantinaya girmelerine gerek kalmayacak.

Kamu hizmetlerinde, kritik görevlerde olanların 7 gün sonra PCR testi ya da sertifikalı antijen testi yaptırmaları ve bunun negatif çıkması halinde karantina son bulacak.

Sağlık çalışanları içinse farklı bir düzenleme öngörülüyor. Hastane ve bakım evlerinde tedavi ya da bakım görenlerin korunması için izolasyonun 7 gün sonra ancak bir PCR testinin negatif çıkması halinde kaldırılması öngörülüyor. Ayrıca sağlık çalışanının, göreve başlamadan önceki 48 saat boyunca semptom göstermemesi gerektiği vurgulanıyor.

Temaslı öğrenciler içinse karantina 5 gün sonra PCR ya da antijen testinin negatif çıkması ile sonlandırılabilecek.

'EVDEN ÇALIŞIN' ÇAĞRISI

Kararlarda işveren ve çalışanlara önümüzdeki haftalarda mümkün olduğunca evden çalışmaları çağrısı yapıldı, bu sayede vaka sayılarında artışın engellenebileceği vurgulandı.

Vatandaşlara ayrıca FFP2 maskesi takmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Omicron varyantının çok daha kolay bulaştığına dikkat çekilirken hem kapalı mekanlarda, hem yakın mesafe buluşmalarda, daha koruyucu olan FFP2 maskesinin tercih edilmesi istendi. Özellikle alışveriş sırasında ve toplu taşımada bu maskelerin takılmasının önemine vurgu yapıldı.

GECE KULÜPLERİ KAPALI KALACAK

Omicron vakalarının önümüzdeki günlerde hızla artmasından endişe eden federal hükümet ve eyaletler, gece kulüpleri ve diskoteklerin kapalı kalmaya devam etmesini kararlaştırdı. Dans etkinlerine de izin verilmeyecek.

Kundaklama sonucu yangın: 4 kişi hayatını kaybetti Kundaklama sonucu yangın: 4 kişi hayatını kaybetti

Ayrıca Aralık ayında sosyal temaslara sınırlama getiren kararların da uygulamaya devam edilmesi kararlaştırıldı.

Aşı olmuş ve iyileşmiş kişilerin, aynı koşulları karşılayan en fazla 10 kişiyle bir araya gelmesine izin veriliyor. Hastalığı geçirmemiş ve aşı olmamış olanların ise bir diğer haneden en fazla 2 kişiyle görüşmesi mümkün.

AŞI YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÇIKMAZA MI GİRDİ?

Bu arada Almanya genelinde uygulanacak aşı yükümlülüğüne ilişkin yasal düzenlemenin önümüzdeki hafta Federal Meclis'te gündeme alınarak görüşülmesi, sonrasında ise oylamaya sunularak yasalaşması hedeflenmişti.

Bugünkü basın toplantısında Scholz, yasal bir düzenlemeyle genel bir aşı yükümlülüğü getirilmesi konusundaki görüşünün değişmediğini, düzenlemenin mecliste tartışılarak kabul edilmesini umduğunu açıkladı.

Olaf Scholz, "16 eyaletin başbakanlarının tamamı bugün genel bir aşı yükümlülüğünden yana görüş beyan etti. Bu konuda çok güçlü bir desteğe sahip olduğumu hissediyorum" dedi.

Ancak aşı yükümlülüğü düzenlemesinin mecliste kabul edilmesini sağlayacak yeterli çoğunluğa ulaşabilmesi için siyasi partiler arasında görüşmelerin sürdüğü, bu nedenle takvimde erteleme olduğu belirtiliyor.

Meclis kulislerinden sızan bilgilere göre aşı yükümlülüğü ancak Ocak ayının son haftasında genel kurulda tartışılacak, hazırlanan yasa tasarıları ise Şubat ortasında meclis gündemine taşınacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ise Mart'ı bulabileceği iddia ediliyor. Scholz'ün, bugünkü açıklamalarının yasal düzenlemeye ilişkin görüşmelerin yeniden öne çekilmesine yol açıp açmayacağı ise henüz bilinmiyor.

TIP DÜNYASI HARARETLİ TARTIŞMALARA SAHNE OLUYOR

Aşı yükümlülüğü Alman kamuoyunda da tartışılmaya devam ediyor.

Alman Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) Başkanı Thomas Fischbach, yetişkinlere aşı olma yükümlülüğünün en kısa zamanda yürürlüğe girmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısını yaptı.

Neuen Osnabrücker Zeitung'a konuşan Fischbach, siyaseti bu konuda gerekli adımları atmaktan kaçınmakla eleştirdi, daha fazla gecikme yaşanması durumunda bunun bedelini yine çocuklar ve gençlerin ödemek zorunda kalacağını söyledi. Fischbach, "Daha fazla gecikme ağır sonuçlar doğurur, çünkü çocuklar ve gençler daha uzun süre kısıtlamaların acısını çekmek zorunda kalır" dedi.

Sağlık Sigortaları Sözleşmeli Hekimleri Birliği Başkanı (KBV) Andreas Gassen ise aşıların salgınla mücadelede etkili bir araç olduğunu ancak genel bir aşı yükümlülüğüne karşı olduğunu duyurdu.

Rheinische Post'a açıklama yapan Gassen, hem hukuki hem lojistik bakımdan yanıtlanması gereken sorular olduğuna, aşı yükümlülüğü uygulanana kadar belki de koronavirüs tehlikesinin geçmiş olabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca aşının etkinliğinin sadece birkaç ay sürdüğünün tespit edilmesi nedeniyle de tereddütleri bulunduğuna dikkat çeken Gassen, bu koşullar altında aşı yükümlülüğünü uygun görmediğini, aşı olmayı teşvik edecek kampanyalar ile aşı olmayanlara getirilecek kısıtlamalara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Benzer bir açıklama da Alman Eczaneler Birliği Başkanı Thomas Preis'den geldi.

Preis, "Bir aşı virüse daha uzun bir süre koruma sağlamadığı müddetçe aşı yükümlülüğü getirmenin bir anlamı yok. Gerekli hatırlatıcı dozların denetimi hem devlete hem de yurttaşlara ağır yük getirir" dedi.