Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından başsanık Beate Zschäpe'ye karşı süren NSU terör örgütü davasının bitmek üzere olduğu bir sırada, yeni skandalların ortaya çıkması dikkat çekti.

Gizli servisin binlerce dosya kaybettiği NSU skandalında, Federal Başsavcılığın da önemli bir dosyayı imha ettirdiği ortaya çıktı. Dosyaların bir Neo-Nazi ile ilgili olduğu belirlendi

Almanya'da günlük yayımlanan Welt gazetesinin ‘Federal Başsavcılık önemli belgeleri imha etti’ başlığıyla verilen haberde, Başsavcılığın 2014’ün kasım ayında, NSU davasında önemli bir rol oynayan Neonazi Jan Werner’le ilgili olan ve Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından henüz incelenmeyen bazı belgelerin imha edilmesini sağladığı belirtildi. Halbuki o dönemde Federal İçişleri Bakanlıgı’nın talimatına göre dosya imha edilmesi kesinlikle yasaktı.

SAVCILIK İMHA EDİLSİN TALİMATI VERMİŞ



Federal Meclis’te kurulan NSU Araştırma Komisyonu’nun görevlendirdiği eski hakim Bernd von Heintschel-Heinegg’in iki ay önce Werner’in eşyaları arasında bulunan not defterlerini ilgili daireden istediği aktarılan haberde, komisyondaki Federal Başsavcılık temsilcilerinin yaptığı araştırma sonucu iki savcının 2014’ün Kasım ayında Werner’e ait sadece not defterlerinin değil, diğer eşyalarının da imha edilmesi talimatını verdiğinin ortaya çıktığı kaydedildi.     

Werner’in NSU terör örgütü üyeleri Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe’ye yardım etmekle suçlandığı belirtilen haberde, Werner’in 1998’de terör örgütü üyeleri için silah temin etmeye çalıştığına ve Münih’teki davada tanık olarak dinlendiğine işaret edildi. Haberde, ayrıca başka bir davadan dolayı Werner’e ait eşyaların Berlin Eyalet Kriminal Dairesi’nde tutulduğu, söz konusu kişinin NSU olayıyla ilişkili olmasına rağmen belgelerin BKA’ya da sunulmadığı ifade edildi.

NSU DAVASINDA DOSYA İMHA EDİLMESİN DİREKTİFİ VAR

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın 2012’nin Temmuz ayında NSU’yla ilgili herhangi bir dosyanın imha edilmemesi yönünde bir direktifi bulunduğuna dikkat çekilen haberde, Federal Başsavcılığın raporunda söz konusu federal savcıların böyle bir direktiften haberdar olduğu, ancak savcıların eşyaların imha edildiği dönemde Werner’in NSU ile bağlantılı olduğunu bilmediklerini savunduğu kaydedildi. 1990’lı yılların sonunda Saksonya eyaletindeki şiddet yanlısı aşırı sağcı ‘Blood&Honour’ adlı grubun lideri olan Werner’in aşırı sağcı çevrede önemli etkinliği bulunduğu ve birçok kez Chemniz kentindeki evinin polis tarafından arandığı belirtildi.   

Aşırı sağcı ‘Landser’ adlı bir müzik grubunun yapımcısı olmakla da suçlanan Werner’in evinin 2001 yılında arandığı ve içinde telefon numaraların ve isimlerinin yazılı olduğu çok sayıda not defterine el konulduğu aktarıldı. Heintschel-Heinegg’in de olası NSU bağlantıları konusunda bu not defterlerini incelemek istediği kaydedildi. Daha önce de ülkenin iç istihbarat servisi Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda ve bazı güvenlik birimlerinde NSU ile bağlantılı olabilecek bazı belgelerin imha edildiği ortaya çıkmıştı.