Türkiye'de 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekilliği  Erken Genel Seçimleri için yurt dışında oy kullanılması ile ilgili olarak Köln Başkonsolosluğu'nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Köln Başkonsolosu Engin bir soru üzerine sandık kurullarında yine Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'den iki din görevlisinin bulunacağını söyledi.

Siyasi partilerin temsilcileri ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenlerin yurt dışı temsilciliklerde 8- 25 Ekim tarihleri arasında oy kullanacağını hatırlattı.  Oy verme işlemlerinde önemli bir değişiklik olmadığını belirten Başkonsolos  Engin, oy verme süresinin kısaldığına dikkati çekerken Köln Başkonsolosluğu'nda sandık sayısının hafta içinde 5'den 7'ye çıkartılacağını ifade etti. Sandık kurullarında ise geçtiğimiz 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yine iki din görevlisi yer alacak. 



SANDIK KURULLARINDA İKİ DİN GÖREVLİSİ OLACAK

Engin, “Burada devlet görevlisi olarak sadece din görevlileri olduğu için, mesela güneydeki Türkiye'den Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğretmenlerin oluğu eyaletlerde öğretmenlerimiz ve din adamları birlikte görev yapmıştı. Fakat burada konsolosluk memurları ve din görevlileri var Türkiye'den gelmiş. Konsolosluk işlemleri devam ettiği için bizim konsolosluk görevlilerimiz doğal olarak görev yapamıyor sandıklarda. Devlet memuru olarak din görevlileri kaldığı için, Türkiye'deki seçimlerde de birçoğunun  tecrübesi var, kanunen onlar olabiliyor sadece. Sandık kurulunun bir başkanı ve bir tane de memur üyesi oluyor. Başkan da memur. Ayrıca üç partinin temsilcisi oluyor sandık kurulunda. Buradaki memurlar DİTİB'in görevlileri olduğu için onlar görev yapacak” dedi.             

SADECE BAĞLI OLDUĞUNUZ KONSOLOSLUKTA OY KULLANABİLİRSİNİZ

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin şunları söyledi: “Geçen seçimlerde oy kullanma süresi 24 gündü, bu seçimlerde 18 gün olacak. Aynı şekilde başkonsolosluğumuzda kurulacak çadırlarda vatandaşlarımıza oy kullandırmayı öngörüyoruz. Vatandaşlarımız sadece bağlı oldukları başkonsolosluklarda oy kullanabilecekler. Yani istedikleri bir misyonda oy kullanmaları bu seçimde de mümkün olmayacak. Yine sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde kayıtlı olan, geldikleri vakit ellerinde üzerinde T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportlarıyla oy kullanabilecekler. İzinle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmış, mavi kart sahipleri oy kullanamazlar. Vatandaşlarımız 8 Ekim ile 1 Kasım tarihleri arasında gümrüklerde kurulan sandıklarda da oylarını kullanabilirler.”