Hamburg’da Demokratik Güçbirliği, Alevi Dernekleri, Alman siyasi parti gençlik örgütleri, Alman ANTİFA, sendikaların öncülüğünde düzenlenen mitinge çok sayıda gösterici katıldı.

“Mitingte aşırı sağ terörizm ve Türkiye’nin işgali” armalı pankartlar taşındı. 

Hamburg Sternschanze tren istasyonunda başlayan miting, kentin en işlek caddesi Mönckebergstr’de son buldu. Göstericiler ‘Erdoğan terörist, Erdoğan diktatör” sloganı attı. 

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında konuşan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Alman hükümetini ‘savaşa karşı sessiz kalmakla” suçlayarak silah satışlarının  derhal durdurulması gerektiğini söyledi. 

Alevi kurumları adına bir konuşma yapan avukat Mahmut Erdem ise, Rojava’ya yapılan saldırının büyük bir utanç olduğunu belirtti. Erdem,  Aleviler olarak ‘katliamın ne anlama geldiğini” çok iyi bildiklerini hatırlatarak, uluslararası dayanışmanın artması gerektiğini bildirdi. 

Öte yandan Almanya  Türkiye'ye silah satışını askıya aldıTürkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri harekâtın ardından Alman hükümeti Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı aldı.

Alman hükümeti, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekâtı nedeniyle Ankara'ya silah ihracatını durdurma kararı aldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Almanya'dan satın alınan silahların Suriye'deki harekâtta kullanılma olasılığına karşı Türkiye'ye silah ihracaatına onay verilmeyeceğini söyledi.

Maas, 2016 yılında bu yana Türkiye'ye yönelik silah ve teçhizat ihracatında çok sınırlayıcı bir çizginin izlendiğini de sözlerine ekledi.

Buna rağmen Almanya NATO müttefiki Türkiye'ye silah satışını sürdürmüştü. Almanya, 2018 yılında silah ihracatının yaklaşık üçte birini Türkiye'ye yapmış, 242 milyon 800 bin euro tutarında silah ve teçhizat satılmıştı. Ankara'ya bu yılın ilk dört ayında da 184 milyon 100 bin euro tutarında silah ve teçhizat satışı gerçekleştirilmişti. 

SÜHEYLA KAPLAN