Süheyla Kaplan

Federal Sol Parti Milletvekilleri'nden Ulla Jelpke, Wolfgang Gerchke, Christine Bucholz Meclis Grubu adına Federal Meclis'e ( Bundestag) yanıtlaması istemiyle Almanya'daki Osmanlı Ocakları, Ülkücü faaliyetler, AKP için yurtdışı lobisi yapan UETD Derneği,  Vatan Parti'sinin gençlik örgütü TGB'nin faaliyetleri konusunda altı maddelik soru önergesi verdi.
 

Önergede Almanya"da son günlerde Kürt, solcu dernek ve kuruluşlara, HDP'nin Almanya'daki bürolarına ve partililere yönelik artan şiddet olayları hatırlatılarak şunlar soruldu?

-  Osmanlı Ocakları'nıın Türkiye'deki ve Almanya'daki  faaliyetleri konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

           -Osmanlı Ocakları AKP ve Erdoğan ile ne gibi bir bağlantısı var? Bu konuda Alman hükümeti ne biliyor?

-   Osmanlı Ocakları'nın MHP ve BBP ile bu partilerin yurtdışındaki örgütleriyle bağlantısı var mı?

-  İstanbul'daki Hürriyet gazetesinin basılmasında ve HDP bürolarına yönelik saldırılarda adı geçen Osmanlı Ocakları hakkında Alman hükümeti ne biliyor?

-  Almanya'da ülkücü derneklerin faaliyetleri, AKP'ye yakın UETD Derneği ve din temelli derneklerin faaliyetleri ve düzenledikleri toplantıların içeriği konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

Önergede ayrıca Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) Almanya'daki faaliyetleri konusunda da Alman hükümetine sorular soruldu.

Aynı önergede;

-  TGB'nin Almanya'daki faaliyetleri özellikle Kürtlere yönelik söylemlerinden, açıklamalarından Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

-  Almanya'da ve Türkiye'de TGB'liler tarafından solcu ve Kürt gruplara karşı şiddet içeren faaliyetlerden Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

Önergede ayrıca Türkiye'de özellikle muhalif gruplara ve politikacılara uygulanan şiddet konusunda Alman hükümnetinin nasıl bir tepki gösterdiği soruldu.

Federal Sol Parti Milletvekili ve Partinin Meclis Grubu İçişleri Politikası Sözcüsü Ulla Jelpke verdiği özel demecinde, „Osmanlı Ocakları Erdoğan'ın Nazi Paramiliter Askeri Örgütü ( SA) tarzındaki  bir türü gibi görünüyor. AKP baskınlarda vs. Bu tür kirli organizasyonu kullanıyor.  



Almanya'da da Osmanlı Ocakları örgütünün kurulduğuna dair işaretler var. Bu endişe verici. Örneğin Almanya'da facebook sayfası açtılar. Özellikle geçtiğimiz aylarda sol ve Kürtlere yönelik saldırılarda da adları geçti. Bu konuda Almanya dikkatli olmalı. Bu durum insanların barış içinde yaşama ortamını tehdit etmektedir. Federal hükümet ise bu konuda hiçbir bilgi sahibi olmadığını söylüyor. Şaşırmıyorum doğrusu. Öte yandan ülkücü faaliyetler Almanya'da Alman güvenlik makamları olarak bir tehdit olarak algılanmaktadır.