Almanya'nın Hessen Eyaletinde Kassel Valisi Walter Lübcke, 2 haziran’da evinin terasında kafasına sıkılan tek kurşunla öldürülmüştü.

Lübcke’nin üzerinde neonazi DNA izleri tespit edilen Stephan Ernst, önce suçunu itiraf etti ve çalıştığı iş yerine ait alana gömdüğü silahların yerini gösterdi. Daha sonra ise ifadesini geri çekti.

Türkiye kökenli siyasi çevrelerce "Almanya'nın Susurluk'u" olarak yorumlanan NSU cinayetlerinin bir devamı olduğu ileri sürülen Kassel Valisinin öldürülmesi sonrası, Hessen İstihbaratının 120 yıl gizlilik kararı alması dikkat çekti.

Welt am Sonntag gazetesi Hessen istihbaratının NSU dosyasının açılması için İdari Mahkeme’de dava yürütüyor.

Wiesbaden İdari Mahkemesi, istihbaratın, gazetenin birçok sorusunu cevaplandırması gerektiğine karar verdi. Gazetenin, Kassel Yüksek İdari Mahkemesi nezdinde yaptığı itiraz ise henüz sonuçlanmadı. 

Hessen istihbaratı ise çalışmalarını tehlikeye sokacağı gerekçesiyle dosyanın açılmasını reddediyor. Hessen istihbaratının dosyaya koyduğu 120 yıl gizlilik kararı, olayların açığa kavuşmasını engelliyor

HESSEN İSTİHBARATI DOSYANIN AÇILMASINI REDDETTİ

Cinayetin katil zanlısı neonazi Stephan Ernst'in adının NSU dosyasında 11 kez geçtiği kaydedildi.

Hessen Istihbaratinin 2009 raporlarında ‘çok tehlikeli ve ağır şiddet olaylarına hazır biri’ olarak sınıflandırılan Stephan Ernst'in adı 2010 yılından itibaren ise istihbarat raporlarında yer almıyor. Wiesbaden İdari Mahkemesi, NSU dosyası üzerindeki 120 yıl gizlilik kararını 30 yıla indirdi.