Süheyla Kaplan

Hamburg eyaleti hükümetinin de desteklediği yürüyüşe Alman sol gruplar, siyasi partiler, sendikalar, kilisenin yanı sıra Birleşik Haziran Hareketi, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu ( DİDF), ATİF, Alevi dernekleri, İslam Şurası ve çeşitli diğer göçmen kuruluşları da destek verdi.



Hamburg'da ana tren garının karşısındaki tanınmış tarihi Alman Tiyatro Evi binasının ana panosuna ve duvarlarına ' Nazilere Geçit Yok' pankartı asıldı.



Bugün Hamburg'da eş zamanlı olarak Neonazilerin  'Vatanseverler Günü' adı altında planladıkları  faşist gösterinin gerek Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi, gerekse Federal Ayanasa Mahkemesi tarafından yasaklanması üzerine bazı Neonazi gruplarının başka şehirlerde gösteri düzenlemek istemesi güvenlik birimleri tarafından da engellendi.



Yürüyüşte ' Faşizme Geçit yok', ' Faşizme karşı uluslararası dayanışma' , ' Hiçkimse İllegal değildir' sloganı eşliğinde göstericiler Hamburg ana tren garından Eyalet Meclisine kadar kortejler eşliğinde yürüdü. Hamburg Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre yaklaşık 2500 polisin görev aldığı gösteriye 14 bin  antifaşist göstericinin katıldığı belirtiliyor.



Hamburg'da dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı John Lennon'un seslendirdiği barış şarkısı da bütün radyolarda aynı anda çaldı.
Hamburg eyaletinin Sosyal Demokrat Partili Başbakanı Olaf Scholz Hamburg eyaletinde farklı milletlerden insanların yaşadığına dikkat çekerek bu şekilde devam edeceğini söyledi.  

Yürüyüşte İslam Şurası adına Dr. Mustafa Yoldaş da bir konuşma yaptı.



Öte yandan Hamburg'da Neonaziler tarafından planlanan ancak daha sonra mahkeme kararıyla yasaklanan gösterinin Hamburg'a yaklaşık bir saat uzaklıktaki Bremen kentinde düzenlenmek istemesi Alman güvenlik birimleri tarafından engellendi.

Hamburg Çeşitliliğini Gösteriyor, ırkçılığa ve faşizme geçit yok sloganıyla düzenlenen mitingte Alman politikacıların yanı sıra Yeşiller Partisi Hamburg Milletvekilleri Filiz Demirel ve Kazım Abacı da (SPD) yer aldı.

FEDERAL UYUM BAKANI ÖZOĞUZ DA YÜRÜYÜŞE KATILDI



Hamburg eyaleti İçişleri Bakanı ve eşi Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'un da katıldığı gösteride yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Özoğuz Almanya'ya son günlerde gelen mülteci akını sonrasında buna ülke olarak hazırlıklı mıydınız şeklindeki sorumuza ''Son günlerce çok sayıda mülteci Almanya'ya sığınmakta. Almanya gerek güvenlik kurumları gerekse diğer gönüllü sistemiyle mültecileri en iyi şekilde karşımakta. Tabii bu şekilde gelineceği konusunda diğer ülkeler gibi Almaya da hazırlıksızdı. Diğer Avrupa ülkeleri de Almanya kadar sorumluluk almalı. Her ne kadar Almanya'nın yeterli ekonomik stratejisi olsa da birgün kapasitesi yetmeyebilir" şeklinde yanıt verdi.