Moskova’da onlarca hayatı kurtaran 15 yaşındaki Halilov’a ödül Moskova’da onlarca hayatı kurtaran 15 yaşındaki Halilov’a ödül

Almanya’da koalisyon hükümetindeki CDU ve CSU’lu milletvekillerinin maske satan şirketlere aracı olarak yüz binlerce euro komisyon almasının ardından, milletvekillerinin ek gelirlerinin sıkı kontrol edilmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan milletvekillerinin ücrete tabi lobi çalışmaları da yasaklandı.

Alman basınına genişçe yansıyan haberlere göre milletvekilleri parlamento çalışmaları kapsamında verdikleri konferanslardan da ücret alamayacak ve para bağışı kabul edemeyecek. Milletvekilleri bir şirkete veya fona ortak olmaları durumunda da hisselerinin yüzde 5’i geçmesi durumunda bunu Meclis'e bildirmek zorunda olacak. Bu oran şimdiye kadar yüzde 25 olarak belirlenmişti.

HÜKÜMETTEKİ KOALİSYON PARTİLERİ ANLAŞMAYA VARDI

Ayrıca milletvekillerinin ortak oldukları şirketin kâr payı dağılımında elde ettiği gelir ile borsada elde ettikleri gelirlerine de açıklama ve bildirme zorunluluğu getiriliyor. Koalisyon ortakları, siyasi partiler yasasında da daha fazla şeffaflık öngören düzenleme konusunda anlaşmaya vardı. 

Konuya yönelik bir açıklamada bulunan SPD Parlamento Grubu Başkanı Rolf Mützenich, “Yıllarca süren zorlu tartışmalardan sonra, şimdi Federal Meclis'te daha fazla şeffaflık için bu çok daha katı kurallar üzerinde çabucak anlaşmaya vardığımıza sevindim. Umarım siyasete olan güven kaybı yeniden kazanılır." dedi.