Ganime GÜLMEZ

Almanya'da salgınla mücadelede hükümetin yetkilerinin artırılması ve 16 eyalette ortak kuralların uygulanması öngörülüyor.

Basına yansıyan taslağa göre enfeksiyondan korunma yasasında değişiklik öngören düzenleme onaylanırsa hükümet pandemiyle mücadalede şimdiye dek eyaletlerde birçok konuda daha fazla yetki kazanmış olacak. 

İşte o taslaktan satır başları:

Korona önlemleri; Federal Hükümet tarafından ‘Enfeksiyona Karşı Koruma Yasası’ başlığı altında ele alınmış, dünyadaki bu ilk yasa tasarımından sonra, ayrıntılı olarak düzenlenmesi hedeflenmiş bir yasadır.

Son birkaç gün içerisinde hastalığın bulaşma seyrindeki artış nedeniyle; bu yasaya yeni eklemeler yapılması gerekli görülmüştür.

Bu yasal genişletmenin ve önlemlerin kapsamı, 100.000 kişilik bir nüfus içerisinde 100 yeni enfeksiyon görülmesi sınırına göre uygulanacaktır. Bu 100 yeni enfeksiyon belirtisi, üç gün ardarda düşüş gösterdiği takdirde, belirlenen sınırlamalar kaldırılacaktır.

Çarşamba günü gerçekleşecek olan Federal Eyalet Parlamentosu Toplantısı’nda resmileştirilmek üzere hazırlanan ek yasa tasarısı şöyle. (Bu ek maddelerin devreye girip-girmeyeceğini belirlemek için ise; okullarda, toplu çalışma alanı kapsamındaki işyerlerinde vd. sürekli testler yapılması gerekecek)

Yeni § 28 b yasasına ek olarak planlanan tedbirler:

3 Mart'ta kabul edilmiş olan toplantı, aile toplantıları vb. buluşmalara getirilen sınırlama devam edecek. Ek olarak özel bir sayı sınırlaması getirilecek. İki hanenin toplantısı beş erişkin kişiyle sınırlanırken, 14 yaşın altındaki çocuklar bu sayım içerisine girmeyecek.

Başlangıçta, saat 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İstisna olarak; tıbbi acil durumlarda, profesyonel faaliyetlerde ve buna benzer insan tedarikini-hareketini gerekli kılan durumlarda bu saatlerde sokağa çıkılabilecek.

Okullar ve kolejlerde; yedi günlük bir süre içinde hastalık 200 kişide görülürse ve üç gün boyunca bu sayıda bir yükselme seyri görülürse, sadece uzaktan eğitime izin verilecek.

Spor tesisleri ve saunalar gibi bedensel aktivitelerin gerçekleştirildiği yerlerle birlikte; tiyatro, sinema, müze, hayvanat bahçesi ve boş zaman olanakları kapsamına giren yerler kapatılacak. Gece konaklamalı turistik faaliyetler yasaklanacak.

Perakende satış yapan işyerleri kapatılacak. İstisna olarak sadece; gıda perakendecileri, eczaneler, içecek pazarları, reform evleri, eczaneler ve benzin istasyonları açık kalacak. Bazı eyaletlerde (Berlin’deki kitapçıların açık kalması gibi) olduğu gibi, kitapçıların açılmasına son verilecek. Ek olarak, metrekare başına düşen müşteri sayısına ülke çapında ortak bir sınırlama getirilecek.

Restoranlar ve kafeler kapatılacak; sadece yiyecek ve içecek servisi yapmalarına izin verilecek.

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor

İşverenler; çalışanların, mümkün olduğunca ev ofisini etkinleştirerek işlerini sürdürebilmelerini sağlayacak.

Sportif etkinlikler yasaklanacak. Sadece iki kişinin birlikte, ya da kendi hane üyeleriyle bu etkinliği sürdürmeleri mümkün olacak. Profesyonel spor, izleyici olmadan gerçekleşecek.

Bu ek yasa tasarısında; kuaförlük gibi mesleklerin nasıl konumlandırılacağı belirsiz bırakılmış. Bir yandan “Mağzalar, perakende satış mağazaları, ticari servisler vb.”nin kapatılması öngörülürken, vücutla ilgili hizmetler açısından; sadece FFP2 maskelerinin takılmasının zorunlu olduğu belirtilmiş.

Şimdiye dek bu yasal uygulamalar her eyalet açısından farklı zamanlarda, farklı şekillerde gerçekleştirilmişti. Bu yasa kapsamında; eyaletler, Enfeksiyona Karşı Koruma Yasası kapsamında olmayan daha boyutlu tedbirleri uygulamak durumunda kaldıklarında, bunu kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirebilecekler. Eyaletler kapsamında, her eyalet; kendi gerekli gördüğü hizmetler ve gösterilere kendi inisiyatifiyle izin verebilip, yasaklayabilecek.