Sık sık "Allahu Ekber" sloganları eşliğinde Hamburg Eyalet Parlamentosu önüne kadar devam eden gösteri, yaklaşık 60 kişilik sol görüşlü karşıt göstericiler tarafından protesto edildi.  

Olaysız sona eren gösteride "İslamofobiye, Irkçılığa, Ayrımcılığa ve Hakarete Karşı" yazılı bir pankart açıldı. Hamburg'da 8 Kasım tarihinde de aynı derneğin organizesinde 200 kişinin katılım sağladığı bir gösteri gerçekleşmişti.

"Peygambere sevgi yürüyüşü'' ne katılanların çoğunluğunun Pakistan kökenli erkek göstericiler olduğu gözlendi. 

CHARLIE HEBDO AFİŞLERİNİN YIRTILMASINA POLİS SESSİZ KALDI

Gösteride bir grup Türk kökenli genç kadının en arkada yürüdüğü kaydedildi. Yürüyüşün başlangıç yerinde bir reklam panosunda asılı olan "Charlie Hebdo" afişlerinin kadın göstericiler tarafından yırtılmasına ise polisin sessiz kaldı.  

MERKEL'İN PARTİSİ CDU'DAN "YÜRÜYÜŞ YASAKLANSIN" ÇAĞRISI 

Alman basının yoğun ilgi gösterdiği gösteri sırasında polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüş iznine partilerden sert eleştiriler geldi.

Başbakan Merkel'in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) ve sağ popülist Almanya için Alternatif A(fD) partisi gösteri öncesi yaptıkları açıklamada, yürüyüşün yasaklanmasını istediler. CDU üyesi Christoph de Vries Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bir hukuk devleti, Paris, Nice ve Viyana'daki korkunç terör saldırıları sonrasında basın ve ifade özgürlüğünün kaldırılması için radikal İslamcıların Hamburg sokaklarında özgürce gösteri yapmasına izin vermemelidir." dedi.

YEŞİLLER VE SPD YÜRÜYÜŞ ÇAĞRISINI ELEŞTİRDİ

Hamburg Eyaleti Hükümeti'ni oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ise, gösterinin yasaklanmamış olmasından duyulan üzüntülerini dile getirdiler. İki grubun parti yetkilileri, yürüyüşün gösteri özgürlüğü kapsamında olduğunu savundular. 

SOL PARTİLİ CANSU ÖZDEMİR: İSLAMCI YAPILAR DAĞITILMALIDIR

Sol Parti (Die Linke) Eyalet Parlamentosu Fraksiyonu Eş Başkani Cansu Özdemir ise, "İslamcı gösterilere katılan herkes bize teröre karşı olduğunu söyleyemez. Paris'te öldürülen öğretmen Samuel Paty ile alay ediyorlar ve sosyal medyada terör saldırılarını memnuniyetle karşılıyorlar. Bu insanların insan karşıtı görüşlerini yaymak için tekrar sokaklara dökülmeleri dayanılmaz. Hamburg'daki İslamcı yapıları dağıtmanın zamanı geldi." dedi.

NE OLMUŞTU?

Fransız hiciv dergisi "Charlie Hebdo"nun 2015 yılında yayımladığı Muhamed karikatürü sonrası, Charlie Hebdo dergisi bir grup silahlı radikal İslamcı tarafından basılmış ve 11 kişi katledilmişti. Geçtiğimiz 18 Ekim'de ise Fransa'nın başkenti Paris'te sınıfta öğrencilerine Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Muhammed karikatürü gösteren Samuel Paty isimli bir öğretmen başı kesilerek öldürüldü.  Yine 30 Ekim'de ise Nice’de bir kilisede düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. Vahşi saldırıda, bir kadın başı kesilerek, bir adam da boğazı kesilerek öldürüldü. Bir kadının daha öldüğü saldırıda, 10’dan fazla kişi yaralandı.