İlkbaharın geldiğini zannedip, grup grup yerlerini değiştirmeye kalkan ördekleri izlediğimiz kış günlerindeyiz. Yanlışlıkla bahar çiçeklerini açan ağaçları da! Bu canlıcıkların, hemen birkaç gün içerisinde nasıl bir soğuk hava dalgasını kucaklayacaklarını da bilenleriz.

Bu hava değişikliklerinin çiftçileri de nasıl etkilediğini hepimiz tahmin edebiliriz.

Evet, 17 Ocak’tan itibaren, Almanya’nın her şehrinde çiftçilerin traktör geçitlerine de tanık olacaksınız!

***

Önce 14 Ocak’ta Almanya’nın yaklaşık 25 bölgesinde, spontan bir şekilde Avusturalya’daki Siemens-Adani kömür madeni işletme anlaşmasının imzalanması protesto edildi.

Ardından 17 Ocak’ın Fridays For Futur okul boykotlarının yıldönümü olması sebebiyle; Rheiland-Pfalz, Hessen ve Saarland eyaletleri ortak olarak Mainz şehrinde buluştular. Bu eyleme yaklaşık 9000 kişi katıldı. Ağırlıklı olarak ortaokul-lise düzeyindeki öğrencilerin ve üniversitelilerin katıldığı bu eyleme, sendikalar ve partiler de destek verdi. Konuşmalarda esas olarak Avusturalya’daki yangınlara ve Siemens-Adani işbirliğine, kapitalizmin dünya kaynaklarını tükettiğine değinildi. Sendikalar adına yapılan konuşmalarda; iklim değişikliklerinin, doğal afetlerin yanısıra ağırlıklı olarak savaşlar ve mülteci akınının sebeplerine değinildi.

Öğrenciler; “Yeter artık, saatler ilerliyor!” derlerken, çiftçiler de; “Yemek de politiktir!” sloganlarıyla ve yaklaşık 700 traktörle bu koroya katıldılar.

Mainz’daki bu merkezi eyleme katılamayan, Magdeburg, Hannover, Nürnberg ve daha birçok şehirde de aynı saatlerde gerçekleştirilen eylemler oldu. Almanya’nın diğer bütün şehirlerinde de bu ayın sonuna dek; “ırkçılığa karşı buluşma”, “savaşlara karşı buluşma” gibi değişik başlıklarla, ancak yine Fridays For Futur çatısı altında etkinlikler yapılacak.

***

17 Ocak sadece okul boykotlarının yıldönümü olarak kalmadı. Mainz’daki traktör geçidinin sesi, hızla diğer şehirlere de yayıldı.

Benim de yaşadığım Giessen şehrinde, insanların okul-iş çıkışı olan saatlerde, şehrin merkezini çevreleyen bütün caddeler 200’ü aşkın traktör tarafından bir konvoy halinde turlandı. Çiftçiler traktörleriyle sokaklara döküldü! “Bira, yağ, ekmek. Daha bize ne gerek!”, “İklimi döndürmeniz için artık çok geç. Geleceği değil, önce önümüzdeki 7 yılı kurtarmaya bakın”, “Sadece havayı değil ziraat politikasını da döndürmezseniz, tarım ekonomisini de döndüremezsiniz” gibi, neredeyse her traktör bir plaketle sokakları turladı. Bu iki-üç saat içerisinde duraklar insan seline dönüştü. Tenha şehir sokakları siren seslerinin konçertosuyla sarsıldı. Traktörler güçlü bir siren çalarlarken, bütün arabalar da onlara eşlik etti. Kışın karanlığı yırtıldı. Birkaç saatliğine de olsa hepimiz, ortak bir rüyanın içerisinde bulunmanın coşkusunu yaşadık. Asık-yorgun insan yüzlerine tarifsiz, umut dolu bir tebessüm yapıştı.

***

Çiftçiler 17 Ocak’tan itibaren her gün bu eylemlerine devam edecekler. 18 Ocak’ta, merkezi olarak Berlin’de büyük bir traktörlü gösteri gerçekleştirecekler. 18 Ocak’tan itibaren de yaklaşık her şehirde yapılacak olan traktör geçitlerinin tarihleri belirlenmiş durumda.

GANİME GÜLMEZ