Yurtdışında 7 Haziran’da oy verme işlemleri başladı.  

19 Haziran Salı gününe kadar devam edecek olan seçimlere ilgi düşük. Almanya’da yaşayan  yaklaşık 1 milyon 440 bin kayıtlı Türkiyeli seçmenin şu ana kadar 350  bin civarında oy kullandığı belirtilirken, Salı güne kadar seçime katılım oranınının yüzde 40’ları zor bulacağı ifade ediliyor.

Öte yandan AKP’ye bağlı yurtdışı lobi örgütü eski ismi UETD ( Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ) ve yeni ismi Uluslararası Demokratlar Birliği'nin (UID) Türkiye’den tahsis edilen minübüsle AKP’li seçmene içinde çeşitli hediyelerin olduğu ‘ seçim rüşvet poşeti’ dağıtıldığı görüldü. Bayram namazı çıkışında AKP poşetininin dağıtılması özellikle Saadet Partili ve İyi Partili seçmenin tepkisine yol açtı.

Dün de Hamburg Konsolosluğu’na yaklaşık 20 metre uzaklıkta  sivil bir arabadan AKP görevlisinin oy vermeye gelenlere gizli seçim poşeti dağıttığı tespit edildi. Poşeti dağıtan  kişi  ‘ poşeti neden gizli dağıtıyortsunuz? İçinde ne var?’  şeklindeki sorularımıza önce poşeti kendisinin  dağıtmadığını söyledi, sonra  dağıttığının tespit edilmesi üzerine olayı kabul ettiğini söyledi. 

Konsolosluğa yakın bir uzaklıkta gizli seçim poşetini dağıtılmasını haber alan HDP’li görevliler  AKP’li görevlilere  bunun usulsüz olduğunu söylemesine üzerine konsolosluk önünde kısa süreli bir arbede yaşandı. Hamburg polisinin olaya müdahale etmesinin ardından seçim poşetini dağıtan AKP görevlisinin yaklaşık beş saat konsolosluk içinde kaldığı gözlendi.

Yurtdışında AKP’nin seçim rüşvet paketi dağıtıldığını öğrenen HDP, CHP, Saadet Parti ve İyi Parti yetkilileri durumu kınayarak ‘ AKP yurtdışında da hile ve hırsızlık yapmaya devam ediyor. Büyük rüşvete alıştıkları için dağıtılan küçük poşetler onlara lokum gibi geliyor. Burada böyle yapan Türkiye’de yoksul, eğitim seviyesi düşük yerlerde kimbilir neler yapar? AKP’nin bu hırsızlık anlayışına bir an önce dur denilmeli’ şeklinde çağrıda bulundular.

Almanya’daki seçmenlerin oyları, aritmetiksel olarak Türkiye’deki oyların yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor.

Hatırlatma:

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa referandumunda iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), seçmenin yeni anayasaya "evet” demesi için mücadele vermişti. Türkiye’de halkın yüzde 51,41'i yeni anayasaya "evet” dedi. Ancak Almanya'da "evet” diyenlerin oranı daha yüksek çıktı, seçmenin yüzde 63’ü “evet” oyu kullandı. Almanya’da “hayır” diyenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 37 oldu. 2017 itibarıyla referandumda Almanya’da kayıtlı 1 milyon 430 bin civarında seçmenin 660 bin 666’sı sandık başına gitti.

Almanya'daki Türklerin siyasi parti tercihinde hangi etkenler rol oynamıştı?  

Almanya'da Türklerin AKP’yi tercih ettiği gözlemleniyor. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde de sandığa giden Türklerin yüzde 53,65’i AKP’yi seçmişti. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Almanya’daki oy oranı yüzde 17 civarında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ise yaklaşık yüzde 16’da kalmıştı.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası