Yapılan gizli oylamada Gärtner 37 oy alırken, AfD'nin eyalet parlamentosunda sadece 17 üyesi bulunuyor. Şimdi aşırı sağ parti adayına kimlerin destek verdiği tartışılıyor.

Parti dışı destek de vardı

AfD adayı Bert Matthias Gärtner, Çarşamba günü eyalet parlamentosunda üçüncü oylamada yargı görevine hak kazanmadan anayasa mahkemesi üye yardımcılığına seçildi. Gärtner 37 lehte oy aldı, 77 üye çekimser kaldı, 32 üye hayır oyu kullandı. Ancak, AfD parlamento grubu yalnızca 17 üyeden oluşuyor, bu nedenle Gärtner'in diğer partilerden de çok sayıda çekimser ve evet oyu ile göreve seçilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yeşiller Gençlik Sözcüsü Heim'den sert tepki geldi

Baden-Württemberg'in Yeşiller gençliği, AfD adayının seçilmesini sert bir şekilde eleştirirken, kendi partisi de eleştirilerin odağında yer aldı. Yeşiller Gençlik Sözcüsü Sarah Heim ve Aya Krkoutli, Cuma günü yaptıkları açıklamada, "Faşistlere karşı çekimser kalma yok. Eyalet Parlamentosunda (Baden-Württemberg) Anayasa Mahkemesi için bir AfD adayı seçmek için yapılan oylama bu şekilde sonuçlanmamalıydı. AfD'li üyenin seçilmesini kınıyor, tüm partilerden sağa karşı tutarlı ve samimi bir duruş bekliyoruz" dediler.

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor

SPD'den 'Adaylık döngüsü' vurgusu

SPD Milletvekili Sacha Binder ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada seçim sonucundan dehşete düştüğünü söyleyerek, ''Anayasa Mahkemesi için Anayasa düşmanlarına oy veremezsiniz,'' diye yazdı. Yeşiller arasındaki çekimserlerin AfD adayına kazandırıp kazandırmadığı ise tartışılmaya devam ederken, Yeşiller Parlamento Başkanı Uli Sckerl yaptığı basın açıklamasında, eyalet milletvekillerinin çoğunluğunun AfD adayı Bert Matthias Gärtner'i reddetmiş olması durumunda, AfD'nin meclis grubunun yeni bir aday çıkaracağını ve parlamentonun her seçiminde yeni bir aday göstereceğini söyleyerek, bunun bir adaylık döngüsüne yol açabileceğini savundu.

CDU'lu Radtke: 'Net hayır şarttı''

AfD'li adayın seçilmesine bir tepki de CDU Milletvekili Dennis Radtke'den geldi. Twitter üzerinden açıklama yapan Radtke, "Naziler oyun oynarken herkesin sırtını dikleştirmesini beklerim." ifadelerini kullanırken, DGB Sendikası Baden-Württemberg Başkanı Martin Kunzmann Cuma günü yaptığı açıklamada, "Demokratik olan milletvekillerinden net bir hayır gerekliydi" ifadelerini kullandı.

Yeşiller sonucun araştılmasını istedi

Seçimde çekimser kaldıkları için sert eleştirilerin odağına yerleşen Yeşiller meclis grubundan Uli Sckerl ise yaptığı açıklamada, "AfD'li adayın yargıç yardımcısı olarak seçilmesinin birçok soruyu gündeme getirdiğinin farkındayız. Sonuçta farkı yaratan 20 evet oyu anlaşılamaz. Bunu CDU, SPD ve FDP ile birlikte çalışmanız gerekiyor.'' dedi.

AfD'ye 20 oy nereden geldi?

AfD meclis grubunun eyalet meclisinde yalnızca 17 üyesi var ancak yapılan gizli oylamada diğer partilerin milletvekilleri de aşırı sağcı adaya destek verdi. Ancak Yeşiller ve SPD, kendilerine yönelik suçlamaların tamamını reddediyor. CDU Parlamento Müdürü Andreas Deuschle ise, "Hıristiyan Demokratlar olarak AfD ile her türlü işbirliğini kararlılıkla reddediyoruz" dedi. FDP meclis grup lideri Hans-Ulrich Rülke de seçimin gizli yapılmış olmasını eleştirdi.