Almanya genelinde Birleşik Hizmet İşleri Sendikası ver.di'nin başlattığı toplu taşıma (ÖPNV) sektöründeki 87 bin sendikalı işçiyi ilgilendiren uyarı grevi nedeniyle, dün birçok şehirde toplu taşıma araçları kontak kapattı. Sabah saatlerinde başlayan uyarı grevi nedeniyle hayat adeta felç oldu.

Büyük destek gören uyarı grevi nedeniyle metro, otobüs, tramvay ve banliyö trenleri yolcu taşmadı. Otobüsler garajlarda, trenler ise istasyonlarda bekledi. Metro girişleri kapatıldı. Çalışanlar ise sokakta hak aradı. 

Ver.di sendikası Başkan Yardımcısı Christine Behle, “Yaşanacak sorunlara yönelik önlem alınması için uyarı grevini önceden duyurduk” dedi.

İŞVEREN TEMSİLCİLERİ: TEKLİF İÇİN ERKEN

Sendika ile Birleşik Belediye Birlikleri temsilcilerinin sürdürdükleri toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alınamadı. İşveren temsilcileri şimdiye kadar toplu sözleşme masasına herhangi bir öneriyle gelmedi. Öneride bulunmamalarına gerekçe ise “Teklif için henüz erken, zamanı değil’ açıklaması yapıldı.

SENDİKANIN TALEPLERİ

Uyarı grevinin talepleri arasında; Almanya genelinde 87 bin çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin yeniden başlaması için işverenin, sendika yetkilileri ile masaya oturması. Fazla mesai ve vardiya hizmetleri ödeneğinin ödenmesi gibi konularda tek tip düzenlemeler yapılması. Buna ek olarak, federal eyaletlerde eşit olmayan uygulamaların sona ermesi ve 30 günlük izin veya özel ödemeler gibi merkezi düzenlemelerin ülke çapında standart hale getirilmesi bulunmaktadır. 

Sendika ve kamu yöneticileri şimdiye kadar iki kez toplu sözleşme masasına oturdu. Her iki görüşmeden de bir sonuç çıkmadı. Kamu yöneticileri sendika temsilcilerine ücret zammı ile ilgili herhangi bir öneride bulunmazken, sendika temsilcileri çalışanların ücretlere en az 150 euro olmak koşuluyla yüzde 4.8 oranında zam talep ediyor.