Bıçakları dünya markası olan Solingen'in büyük Konser binasında düzenlenen 8. Eyalet Uyum Kongresi Fatih Çevikkollu’nun skeçleriyle başladı.

Almanya'nın II. Devlet Kanalı olan ZDF'te sabah programı sunan kendisi de bir göçmen çocuğu olan Till Nassif’in başarıyla sunuculuğunu yaptığı Program, iki kez sahneye gelen Adanalı göçmen bir ailenin evladı olan Köln’lü sevilen Komedyen Fatih Çevikkollu’nun hem Almanları hemde Göçmenleri ti'ye alan inanılmaz güzel skeçleriyle başladı.

Irkçılık islam ve yahudi düşmanlığı artıyor

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Solingen’in Sosyal Demokrat Anakent Belediye Başkanı Tim Kurzbach, Solingen’ de 26 yıl önce beş Türk’ ün ölümüyle sonuçlanan kundaklamanın yaralarının sarıldığını, kentte bugün 140 farklı ulustan insanın barış içinde birlikte yaşadığını, Solingenin deniz yolu üzerinden Avrupa ve Almanya’ ya gelen Mültecilere kapılarını açan 26 Alman şehrinden birisi olduğunu vurguladı. Ama yinede gençler arasında yaptırdıkları kamuoyu araştırmalarında Yahudi, İslam düşmanlığının arttığını söyledi. Başkan Kurzbach Hala güçlü bir Lidere ihtiyaç duyanların hiçte küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu söyleyerek gelmekte olan ırkçı tehlikeye dikkat çekti. . Kurzbach ‘’ Yarın çok geç olabilir. Yeni felaketler yaşamamamız için Irkçılığa karşı partiler, kurumlar, inançlar üstü bir iradeyle birlikte direnmemiz, mücadele etmemiz gerekiyor. Çok kısa bir zaman önce örnek ve nefret duygusu taşıyan ırkçılara mesaj olması açısındanda Solingen’ in ünlü ‘’ En keskin Kesici ‘’ şeref ödülünü Alman Birlik 90- Yeşiller Partisi eş Başkanı, Türk kökenli Federal Milletvekili Cem Özdemir’ e verdik’’ dedi.

Bir zamanlar ve kısmende hala Alman Sanayiinin kalbi olan 18, 5 Milyon nüfüslu Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde ( KRV) 1 Milyonu Türkiye’den toplam 4,6 milyon göçmen kökenli insan yaşıyor. KRV Türkiyelilerin en örgütlü olduğu çok kültürlü, çok renkli ve göçmenlere en ılımlı davranan Eyaletlerden birisi.

Dilekçesi reddedilen ama çalışan Mültecilere kalma şansı tanımak istiyoruz

Solingen Anakent Belediye Başkanından sonra mikrofona gelen Eyalet Uyum Bakanı Hür Demokrat Partili ( FDP) Joachim Stamp ‘’ Eyaletimizde yaşayan herkes sosyal ve etnik kökenine bakmaksızın sosyal yükselme hakkına sahip olmalıdır. Eyaletimiz de göçmenlerin uyum konusundaki gayretlerini görmezden gelemeyiz. Tolere edilen yani İltica dilekçesi reddedilen ama ülkesine geri yollanmayan buraya uyum sağlamış, bir işte çalışan Mültecilere bir gelecek sunmalı, onlara uzun süreli oturma, kalma müsadeleri vermeliyiz. Kültürümüze, değerlerimize, demokrasi ve anayasaya saygılı yaşayan her göçmene kapımızın açık olduğunu önemle belirtmek istiyorum.’’ dedi.

Uyum alanında çalışan 30'a yakın sosyal kurumun Bilgi Masalarında çalışmalarını tanıttığı ‘’Ben, sen, biz ve Kuzey Ren Vestfalya’’ Sloganlı-Mottolu 8. Uyum Kongresi'nde Bakanlığın Uyum kampanyası çerçevesinde çekilen kısa bir video filminde uyuma örnek olan hekim, polis, sosyolog, antrenör ve başka mesleklerdenbaşarılı göçmenlerin portreleri ve uyumla ilgili görüşleride dev ekrana yansıtıldı.

Solingen’deki Uyum Kongresinin Programının öğleden sonraki II. bölümünde Medya, Kilise, Yerel idareler ve Meslek kuruluşlarında çalışan uzman insanlarla 4 ayrı Forumda Uyumla ilgili konular tartışıldı.

Adli mercilerde ve Polis teşkilatında önemli sıkıntılar var

Uyum Bakanlığı Müsteşarı Serap Güler’in modere ettiği ‘’ Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinin katılım ve Uyum Startejileri 2030: Yönlendirme ve Perspektifler ‘’ başlıklı II. Çalışma Forumunda Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU nun katlettiği Türklerin Ailelerinin Avukatlığını yapan Hukukçu Mehmet Daimagülerin açıklamaları Kongreye damgasını vurdu. Daimagüler ‘’ Polis teşkilatında ve Adli mercilerdeki yabancılara potansiyel suçlu gözüyle bakan saçma anlayışın tamamen değişmesi lazım. Devlet NSU cinayetlerinde olduğu gibi direkt yada indirekt neonazi teröristleri görmezden gelmiş bir şekilde onları korumuştur. Bu kabul edilemez. Tek polis teşkilatlarında değil hayatın her alanında, devlet dairelerinde, sosyal kurumlarda eğitim almış göçmenler, bizim daha fazla insanlarımız olmalı, onları işe almalılar. Evet Almanya güzel bir ülke ama daha iyi, adil ve güzel olması lazım özelliklede göçmenlere karşı ‘’ diyerek yerel ve federal idarelerin ayrımcı olan işe alım politikalarını eleştirdi.

Kongrede söz alan izleyicilerin çoğunluğu da uyum konusunda Alman halkınında eğitilmesi , katkı sunması, toplumdaki çok çeşitliliği kabullenmesi, içselliştirmesi gerektiğini vurguladılar.

Gözler Tayfun Keltek’i aradı

Kongre boyunca Uyum konusunun işlendiği tüm bu konuşmalarda ve tartışmalarda göçmenlerin seçilmiş temsilcileri olan 106 farklı şehirde faaliyet gösteren onları temsil eden Uyum Kurullarının Eyalet Çatı Örgütü LAGA dan başkan Tayfun Keltek yada başka bir göçmen yöneticinin Podyum da oturmaması, konuşturulmaması ise Kongrenin tek olumsuz ve göze çarpan olayıydı. Kongrede LAGA Standında bu konuda kendisiyle konuştuğum Tayfun Keltek ise bu nedenle üzgün olduğunu ve takdirin Uyum Bakanlığına ait olduğunu söyledi.

Mehmet Tanlı