Hakan ARSLAN

Emeklilik yaşı tartışmaları

Almanya'da emekli olanların şu anda Hartz IV (sosyal yardım) düzeyinde emekli maaşı alabildiğini söyleyen Ekim 2015'ten Kasım 2019'a kadar Alman Federal Meclisi'nde Die Linke parlamento grubu başkanlığını yapan Dr. Sahra Wagenknecht, Almanya'da işçilerin de giderek daha az para kazandığını ve emeklilik fonuna giden paranın ciddi oranda azaldığını söyledi. Federal seçimlere üç aydan kısa bir süre kala emeklilik yaşının 68'e yükseltilmesine yönelik tartışmalara da değinen Wagenknecht, CDU'lu Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'e tepki göstererek, ''Federal seçimlere üç aydan kısa bir süre kala, Bilimsel Danışma Kurulu emeklilik yaşını 68'e yükseltme konusunda bir tartışma başlattı. Her halükarda, sözde uzmanların önerdiği 68'de emekliliğe karşıyız.'' dedi.

Almanya en düşük seviyelerde

Emeklilik tartışmalarının, korona döneminde zorlanan maliye borçlarıyla ilgili olmadığını söyleyen Wagenknecht, ''Hepimiz yaşlanıyoruz ve bu nedenle emeklilik sigortası, maliyetlerinin kontrolden çıkmaması için insanlardan daha uzun çalışmalarını istiyor. Almanya'da emekli maaşı seviyesi önemli ölçüde düştü ve buna bağlı olarak yaşlılıkta yoksulluk arttı. OECD'ye göre, Almanya'da emekli maaşları son net gelirin sadece yüzde 50'si. Bu şu anlama geliyor; Daha önce orta geliri olan herkes, emekli olduğu andan itibaren yoksulluk içinde yaşayacak. Tüm sanayileşmiş ülkelerin ortalamasında, emekli maaşı seviyesi net gelirin en az yüzde 63'ü iken, AB'de ise önemli ölçüde daha yüksek. OECD rakamlarına göre Fransa'da bir emekli, son net kazancının yüzde 75'ini, İspanya ve İtalya'da yüzde 80'ini ve Avusturya'da neredeyse yüzde 90'ını alıyor.'' ifadelerini kullandı.

35 yıl çalışana Hartz IV emekliliği

''40 yıl ve üzeri prim ödeme süresi olan toplam 2,4 milyon emekli, bugün 1.000 Euro'nun altında emekli maaşı alıyor.'' diyen Wagenknecht sözlerine şöyle devam etti, ''Orta gelirli 35 yıl çalıştıktan sonra, şu anda ancak Hartz IV düzeyinde emeklilik hakkı kazanabiliyor ama hükümet şimdi buna 68 yaşında emekliliği getirmek istiyor. Her beş Almandan biri 69 yaşına ulaşmıyor. Ortalama olarak, fakir bir erkek zengin bir erkekten 11 yıl daha kısa yaşıyor; kadınlar için fark sekiz yıl. 68 yaşında emeklilik düşene kadar çalışmak anlamına gelir. Almanya'da, yirmi yıl önce bir dizi siyasi önlemle yaratılmış büyük bir düşük ücretli sektörü var. Zengin ülkemizde her beş çalışandan biri şu anda brüt 2200 Euro'nun altında çalışıyor. Düşük ücretli işçiler, çalışma hayatında hiç düşük ücretle çalışmadığı için emeklilik hakları daha yüksek olan bir neslin emekli maaşlarını katkılarıyla finanse edemez.''

Cevahir'i anlatan Aşkla Sana belgeseli Frankfurt'ta Cevahir'i anlatan Aşkla Sana belgeseli Frankfurt'ta