Alman Federal Meclis seçimlerinde (Bundestag) 15 milyon seçmen hiçbir partiye oy vermedi.

Partilerin gücüyle ölçüldüğünde, bu oy verme hakkına sahip olanlar arasında en büyük grup (Seçimleri kazanan SPD'ye 12 milyon kişi oy verdi).

Almanya'da 26 Eylül 2021 Federal Meclis seçimlerinde 61,17 milyon seçmenden yüzde 76'sı sandığa gitti, yüzde 24'ü ise oy vermeye gitmedi. 

ALMAN VATANDAŞI OLMAYAN 8, 7 MİLYON DA SANDIĞA GİDEMEDİ

Öte yandan Almanya'da yaşayan ama Alman vatandaşı olmayan -sadece belediye seçimlerinde oy kullanma hakları olan- AB vatandaşları (3, 8 milyon) ile göçmenlerin yüzde 12,6'sinin  ( toplam rakam 8,7 milyon) sandığa gidemediği de ayrıca dikkate alınmalıdır. 

YOKSULLAR SANDIĞA GİTMEDİ

Yapılan araştırmada çoğunluğu yoksulların oluşturduğu kesim sandık başına gitmezken, eşitsizlik araştırmacısı Christoph Butterwegge için demokrasi için yıkıcıdır bir sonuca işaret ediyor. Butterwegge'ye göre sorun sadece oy kullanma hakkı bulunanların yüzde 24'ünün çekimser kalması değil, sorun daha çok seçmen katılımının sınıfa göre sıralanması. Yani yoksullar, işsizler ve güvencesiz insanlar sandık başına gitmezken, zengin kesim daha sık oy veriyor.

YÜKSEK İŞSİZLİK, DÜŞÜK SEÇMEN KATILIMI

Aslında, son yıllarda yapılan araştırmalar, yüksek işsizliğin ve düşük gelir seviyesinin olduğu bölgelerde seçmen katılımının genellikle varlıklı bölgelere göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösteriyor. İlk güncel analizler, bunun son federal seçimde de değişmediğini gösteriyor. Siyaset bilimci Armin Schäfer de, Kuzey Ren-Vestfalya için kuralın geçerli olduğu verileri yayınladı: bir bölgedeki işsizlik ne kadar yüksekse, seçmen katılımı o kadar düşük.

Nestlé'ye suçlama: Bebek gıdalarına şeker ekliyor Nestlé'ye suçlama: Bebek gıdalarına şeker ekliyor