Federal Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Alman hapishanelerindeki tutuklu ve yükümlü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısının ise 3 bin civarında olduğunu bildirdi.

Federal Adalet Bakanlığı basın sözcüsü Anne Katharina Zimmermann, Kasım 2014 tarihli istatistiğe göre Almanya’da 13'ü açık olmak üzere toplam 184 cezaevi bulunduğunu söyledi. Bu cezaevlerinde 61 bin 872 yükümlü ve tutuklu bulunduğunu anlatan basın sözcüsü, bunların da 58 bin 318'inin erkek ve 3 bin 554'ünün kadın olduğunu belirtti. 31 Mart 2013 tarihinde yapılan araştırmaya göre bu mahkûmlar arasındaki Türk vatandaşının sayısının 56'sı kadın olmak üzere 3 bin 47 olduğunu açıklayan Zimmermann, kaç mahkûmun Alman pasaportuna sahip Türk olduğunun ise bilinmediğini açıkladı.


Basın sözcüsü, son yirmi yılda hapishanelerde ölen ve öldürülenlerin sayısının ne kadar olduğu sorusuna da cevap verdi. Buna göre 1998 ? 2013 yılları arasında toplam 2 bin 470 tutuklu hapishanelerde hayatını kaybetti. Bunların büyük çoğunluğu (2 bin 390) erkeklerden oluşuyor. 1998 yılı öncesi ölüm sayısı rakamlarının istatistiğinin olmadığını ve ölenlerin ne kadarının göçmen olduğunun da bilinmediğini anlatan basın sözcüsü Zimmermann, intihar edenlerin rakamlarını da verdi. Buna göre hayatını kaybeden 2 bin 470 tutuklunun neredeyse yarısına tekabül eden bin 183'ü intihar etmiş. Bunların da bin 153'ü erkek ve 30'u kadınlardan oluşuyor.


Hapishanelerde yaşanan ölüm vakalarında ceza yasalarının 159. paragrafının uygulandığını belirten bakanlık yetkilisi, yasanın “Kişinin doğal yollardan ölmediğine dair şüphe oluşursa polisin ve yerel yönetimin savcılığa ya da sulh mahkemesine şikayette bulunma mecburiyeti vardır.” cümlesini içerdiğini bildirdi.

Yine Ceza ve Para Cezası düzenlemesinin 33. numarasında savcılığın bu şüpheli durumda cesedin otopsisine gerek olup olmadığını incelediğini belirten basın sözcüsü, otopsinin genelde ölüme sebep olacak şeyin ne olduğunun tam bilinmemesi halinde yapıldığını aktardı. Zimmermann, bu uygulamalar sayesinde ipuçlarının güvence altına alındığını ve savcılığın bu şekilde soruşturma açıp açmayacağına karar vermesine yardımcı olunduğu belirtti. Yaklaşık iki ay önce Straubing hapishanesinde koğuşunda asılmış vaziyette bulunan Muhammed Emin U. için aile yakınları hem Almanya’da hem de Türkiye’de otopsi yaptırmıştı. İntihar haberine inanmayan aile yakınları, şimdi otopsi sonuçlarını bekliyor.


Almanya’da hukuk sistemi de eğitim sisteminde olduğu gibi eyalet yönetimlerinin kendi inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu nedenle hem daha aktüel rakamları hem de hapishanelerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için Türklerin yoğun yaşadığı Bavyera, Baden-Württemberg, Berlin, Kuzey Ren-Vesfalya (KRV) ve Hamburg eyaletlerinin verilerinde ise cezaevlerindeki mahkûm sayısı ve ölüm rakamlarında farklılık görülüyor. Bunun yanında ölen mahkûmların istatistiğinin genel olarak milliyetlerine göre kayıtlara geçmemesi de dikkat çekti.

BERLİN'DE 4 BİN 100 MAHKÛMUN 330'U TÜRK VATANDAŞI

Berlin Adalet ve Tüketicileri Koruma Senatosu Basın Sözcüsü Jessica Sternagel, 18 Ocak 2015 tarihi itibariyle Berlin cezaevlerinde 4 bin 100 tutuklu bulunduğunu açıkladı. Türk vatandaşı tutuklu veya yükümlülerin sayısı ise 330. Berlin eyaletindeki hapishanelerde 1997 ila 2015 yılları arasında toplam 198 mahkûm hayatını kaybetti; bunların 96'sının ölüm sebebi intihar olarak kayıtlara geçti. Ölen mahkûmların üçü Türk vatandaşı iken intihar eden Türk vatandaşı bulunmuyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin hapishanelerindeki mahkûmların intihar oranlarının, hür insanlara oranla 7 puan daha yüksek olduğunu ifade eden Sternagel, bunda hapse giren kişinin psikolojisinin daha fazla bozulmasının ve tutukluluk baskısının etkili olduğunu belirtti. Bu durumun önüne geçmek için intihar olayları hakkında yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulup tüm hapishane personelinin de dahil edildiği önleyici önlemler alındığını belirten basın dairesi, cezaevine ilk girişte tutuklunun testten geçirildiğini ve bir sorun tespitinde ona özel önlemler alındığını belirtti.

BAVYERA EYALETİNDE 593 TÜRK MAHKÛM VAR

31 Mart 2014 tarihi itibari ile Bavyera hapishanelerinde 11 bin 423 mahkûm bulunduğunu açıklayan Bavyera Adalet Bakanlığı basın sözcüsü Ulrike Roider, bunların 593'ünün Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. 1994 ila 2014 yılları arasında Bavyera hapishanelerinde 524 tutuklunun hayatını kaybettiğini ifade eden Roider, bunların ise 304'ünün intihar vakası olduğunu sözlerine ekledi. Ölen mahkûmların milliyetinin istatistik kayıtlarına geçilmediğini anlatan basın sözcüsü, Bavyera hapishanelerinde intiharların önlenmesine büyük önem verildiğini söyledi. Hapishanelerde tutukluların intihar tehlikelerinin fark edilmesi için her şeyin yapıldığı ve bu çalışmanın daha tutuklunun hapse girerken yapıldığını anlattı. Tutukluda intihar tehlikesi sezildiğinde daha fazla gözlemlendiğini, kamera ile gözlemlenen bir hücreye ya da tehlikeli gereçlerin olmadığı bir hücreye nakledildiğini kaydeden Roider, psikolojik tedavi ihtiyacı olduğunda tutukluların Straubing ya da Würzburg hapishanelerine gönderildiğini belirtti. Basın sözcüsü, bu bağlamda intihar vakalarını önlemek için Münih Stadelheim hapishanesinde uygulamaya konan ‘Listener-Projesi’ olduğunu bildirdi.

BİN 500 HAMBURGLU TUTUKLU ARASINDA TÜRK VATANDAŞI SAYISI 119



Yine Türk vatandaşların en yoğun yaşadığı eyaletler arasında bulunan Hamburg’da 1 Şubat 2015 tarihi itibarı ile tutuklu sayısı bin 561. Bunların da sadece 119'u Türk vatandaşı. Son 20 yılda Hamburg hapishanelerinde 137 tutuklunun hayatını kaybettiğini açıklayan Hamburg Adalet Dairesi basın sözcüsü Dr. Sven Billhardt, 2009?dan sonra ölenler arasında Türk vatandaşı olmadığını ve 2009 yılı öncesi de ölenlerin milliyetine göre kayıt altına alınmadığını duyurdu. Son 20 yılda hapishanelerde intihar eden tutuklu ya da hükümlülerin sayısının 48 olduğunu sözlerine ekleyen Billhardt, bu sorunun çözümü için geniş çaplı ve farklı çalışmalar yaptıklarını belirtti.

EN FAZLA TUTUKLU KUZEY REN-VESTFALYA EYALETİNDE

Nüfus bakımından Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vesfalya (KRV) eyaletinin hapishanelerdeki mahkûm sayısı da oldukça fazla. 17 Şubat 2015 tarihi itibari ile 36 hapishanede toplam 16 bin 383 mahkûm olduğunu haber  veren KRV Adalet Bakanlığı basın sözcüsü Detlef Feige, Türk vatandaşı mahkûmların sayısının bin 119 olduğunu söyledi. 1995 ve 2014 yılları arasında 660?dan fazla mahkûmun hayatını kaybettiğini bildiren Feige, bunların ise yaklaşık yarısına tekabül eden 333?ünün intihar ettiğini kaydetti.

Ölen mahkûmların ne kadarının Türk vatandaşı olduğunun bilinmediğini belirten yetkili, intihar edenlerin sayısında son yıllarda düşüş gözlemlendiğini dile getirdi. 1990'lı yılların sonlarında intihar rakamlarının 21 ila 27 arasında değiştiğine parmak basan sözcü, son üç yılda bu sayının 11'de kaldığını belirtti. Bu nedenle hapse giren kişilerin ilk önce iyice bir muayene edildiğini ve intihar tehlikesi sezildiği takdirde psikolojik tedavi uygulandığını anlatan Feige, bunların hücrelerde tek başlarına bırakılmadığını fakat buna rağmen her intihar girişiminin engellenemediğini belirtti.

BADEN-WÜRTTEMBERG’DE 6 BİN 560 KİŞİ CEZA ÇEKİYOR

Almanya’da Türklerin yoğun yaşadığı bir diğer büyük eyalet Baden-Württemnerg’de ise 2014 yılı sonu itibarı ile toplam 6 bin 560 mahkûm ceza çekiyor. Basın sözcüsü Edda Greiner, bunların da 457'sinin Türk vatandaşı olduğunu haber verdi. 1994 ve 2014 yılları arasında toplam 365 mahkûmun hayatını kaybettiğini bildiren Greiner, bunların da 152'sinin intihar ettiğini söyledi. İntihar olaylarının baş sebepleri arasında mahkûmun ilk defa hapse girmesiyle yaşadığı psikolojik sorunların yanı sıra ailevi ve diğer kişisel sorunların geldiğini belirten yetkili, bunu önlemek için başta personel olmak üzere tüm yetkililerin çalışmalar yürüttüğünü anlattı.