ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine çağrıda bulunarak, Suriye'de yakalanan Avrupa yurttaşı IŞİD üyelerini teslim alıp yargılamalarını istemesinin ardından, IŞİD'cilerin ülkeye getirilip getirilmemesi tartışması Almanya'yı ikiye böldü.

GAZETECİ İLE HUKUKÇU KARŞI KARŞIYA

Konunun eksileri ve artıları üzerine tartışmalar alevlenirken, Hamburger Morgenpost gazetesi parlamento muhabiri Mike Schlink "geri gelirlerse Almanya'ya zarar verirler" diyor. Schlink, teröristlere şans tanınmamasından yana. Öte yandan Avukat Mahmut Erdem hukuken bunların dönüşünün sağlanması gerektiği görüşünde. “Suriye Kürt Özerk Yönetimi hapishanelerinde tutulan Alman vatandaşları bir an önce ülkeye getirilip mahkeme karşısına çıkarılmalı.”

AVUKAT ERDEM: ALMANYA VATANDAŞLARINI GERİ GETİRMELİDİR

Erdem, “Suriye'de, Kürtlerin denetimindeki cezaevlerinde yatan cihatçılar olduğu gibi, kamplarda çocuklarıyla birlikte tutulan Alman vatandaşı cihatçı kadınlar var. İki grubu birbirinden ayırmak gerekiyor,“ diyor. Trump'ın bu sefer haklı olduğunu öne süren hukukçuya göre Almanya, kendi vatandaşlarının Anayasa güvencesindeki yargı hakkından yararlanmasını sağlamakla yükümlü.

Öte yandan, çocuklarıyla birlikte kamplarda bulunan birçok kadın ise kimseyi öldürmüş değil. Halifelik yönetiminde başka türlü bir yaşam bulmayı ummuşlar ve şimdi yanıldıklarını anlamış durumdalar, birçoğu büyük pişmanlık içinde. Devletin bunlara yardım elini uzatması ve çocuklarıyla birlikte oradan kurtarması lazım.

FEDERAL HÜKÜMET TÜRKİYE'DEN KORKUYOR
Bir yandan Afganistan'a ve Kuzey Afrika ülkelerine cezaevindeki vatandaşlarını geri almaları konusunda büyük baskı yapıldığını ifade eden Erdem'e göre Federal Hükümet’in tereddütlü tavrının ardında, Türkiye'yle ters düşme endişesi var. Ne de olsa dönüşü organize etmek için Berlin'in Suriye'deki Kürt Özerk Yönetimi'yle birlikte çalışması gerekiyor.

GAZETECİ SCHLINK: TERÖRİSTLERE MERHAMET YOK

Öte yandan, Almanya'dan ayrılıp IŞİD'e katılmanın bu insanların kendi kararı olduğunu söyleyen Schlink, “Hayatını teröre adayanlar, çocukların öldürülmesinden kadınlara tecavüze kadar korkunç suçlara destek verenler, merhamet beklememeli,” diyor. Schlink'in görüşüne göre suç nerede işlenmişse, hesabı orada verilir, yani bu durumda, Ortadoğu'da.

ALMAN VATANDAŞLIKLARI GERİ ALINSIN
Schlink bu kişilerin bilinçli olarak IŞİD'den uzaklaşmadığını, Kürtlere esir düşünce terör faaliyetlerine devam edemediklerini ve muhtemelen hala radikal olduklarını söylüyor. Dolayısıyla bu insanlar toplum için bir tehlike ve Almanya, İngiltere'yi (Birleşik Krallık) örnek alarak bunların vatandaşlıklarını da geri çekmelidir. Schlink'in görüşüne göre devletin, vergi ödeyen vatandaşlarını koruma yükümlülüğü de bulunmaktadır.