Ekonominin gücünün daha fazla olduğuna inandıkları belirlendi. Augsburger Allgemeine gazetesinin haberine göre, Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsü „infratest dimap“‘a, SED Berlin Üniversitesi’nin yaptırdığı araştırmanın konusu „Alman yurttaşlarının devletin yönetim şeklini nasıl algıladığı“ idi. Almanların yüzde altımışının Almanya’da gerçek demokrasi olmadığını inanmalarının yanı sıra, her üç kişiden biri ülkede hüküm süren kapitalizmin yoksulluk ve açlığa neden olduğuna inandığı ortaya çıktı.

Doğu-Batı Almanya farkı

Araştırmaya katılan Batı Almanların yüzde 37’i demorkasinin temel prensiplerine inanmadıklarını söylerken, bu oran Almanya’nın doğu eyaletlerinde yüzde 59’a kadar çıkıyor. Araştırmaya katılanlar, komunizmin ve sosyalizmin temelde iyi bir fikir olduğunu, ama bu güne kadar iyi uygulanamadığını söyledi. Toplam araştırma sonuçlarında, Batı Alman katılımcıların yüzde 14’ü, Doğu Alman katılımcıların yüzde 28’i aşırı solcu eğilimli oldukları belirlendi.

Aşırı solcular demokrasiye karşı

Araştırmayı yapanlar, solcuların kapitalizme karşı olmalarına rağmen, anayasa düşmanı olmadıklarını saptadılar. Radikal solcuların ise hedefinin ise demokrasi ve temel hakları kaldırmak ve özgür hukuk devletini yıkmak olduğunu ortaya çıktı. 2014 yazında yapılmaya başlanan, demokrasi ve toplum değerlendirmesini ortaya çıkarmayı hedefleyen araştırmaya bin 400 kişi katıldı.