LAGA'nın Düsseldorf'daki merkezinde açıklanan anket sonucuna göre, halkın üçte ikisi, Alman vatandaşı veya AB üyesi ülke vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesinden yana.

 

“UYUMA KATKI SAĞLAYAĞINA İNANILIYOR”

 

İnfratest- dimap tarafından yapılan ankette, KRV'de yaşayanların yüzde 62'si “evet” yanıtı verirken, yüzde 34'ü Alman vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkına karşı çıktı. Herhangi bir siyasi partiye üye olanlarda ise, “evet” oranları, Yeşillerde yüzde 86, Sol Parti'de yüzde 77, SPD'de yüzde 68, CDU/CSU'da yüzde 52 oldu. Ankette gençlerin, göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkına daha sıcak baktığı ortaya çıktı. Bir başka sonuç da Alman vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere oy hakkının uyuma katkı sağlayacağına inanlarının fazla olması.


Almanya genelinde ise, Alman vatandaşı veya AB üyesi ülke vatandaşı olmayanlara, Almanya'daki yerel seçimlerde oy hakkı verilmesine ilişkin soruya ankete katılanların yüzde 59'u “evet” derken yüzde 37'si “hayır” yanıtı verdi.

 

“UYUMUN EN ÖNEMLİ ANAHTARI POLİTİK KATILIM HAKKI”

 

LAGA Başkanı Tayfun Keltek, anketin 2014 yılı Ekim ayından beri KRV Uyum Meclisleri Birliği tarafından yürütülen “Yaşadığım yerde seçmek istiyorum” adlı kampanyanın bir parçası olduğunu söyledi. KRV Eyaleti Parlamentosu'nda bugünlerde yeni KRV Eyaleti Anayasası için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Keltek, göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkının yeni anayasada yer alması gerektiğini belirtti. Tayfun Keltek, “Bazı siyasi partiler, Alman vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkı tanınmasına tabanlarını gerekçe göstererek karşı çıkıyorlardı. Anket sonuçları bu gerekçelerini çürüttü. Bu hakkın verilmesi göçmenlerin buralı olduğunu ve buranın sorunlarına sahip çıkması gerektiğini ortaya koyar. İkincisi de onları belediye meclislerinde söz sahibi yapar. Böylece insanların beyni biraz daha yaşadığı ülkeye döner. Bu benim için büyük önem taşıyor. Yoksa bedenimiz burada, beynimiz Türkiye'de yaşıyoruz. Türkiye'deki bütün milletvekilleri ve bakanları tanıyor, burada tanımıyoruz. Uyumun en önemli anahtarlarından biri politik katılım hakkıdır.” diye konuştu.