Turist olarak gitmişti


Alman vatandaşı Osman B., 28 Temmuz 2019 tarihinde tatil yapmak amacıyla Antalya havaalanına geldiğinde, Facebook hesabından terör propagandası paylaştığı iddiası ile tutuklanarak cezaevine konuldu.

Almanya'nın Hessen eyaletinde yaşayan 36 yaşındaki Osman B.'nin, bir sulh yargıcı kaçma riski nedeniyle gözaltında kalması gerektiğine hükmetti ve mahkeme Türkiye'de ikamet etmemesi gerçeğiyle haklı buldu. Konu ile ilgili Berlin'deki Dışişleri Bakanlığı, durum hakkında bilgilendirildikleri belirtildi.

2011'de Alman vatandaşı oldu

Alman ARD televizyonu "Tagesschau.de", NDR ve Süddeutsche Zeitung'un haberine göre.Osman B. 1983 yılında Türkiye'de doğdu, 2011'den beri Alman vatandaşlığına sahip, 2012'de Türkiye vatandaşlığından çıktı. Osman B.'nin tutuklanması Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Mart ayında yaptığı seçim kampanyası konuşmasını hatırlatıyor. Bakan Soylu şöyle demişti: "Avrupa veya Almanya'da terör örgütü mitingine katılanlar var, sonra Antalya, Bodrum ve Muğla'ya tatile geliyorlar. Onlar için şimdi harekete geçtik. Onlar gelmeli, o zaman girişte yakalanacaklar ve gereken yapılacaktır” .

Türkiye'de 7 Alman tutuklu var

Halen, 7 Alman vatandaşı Türkiye'de siyasi nedenlerden dolayı gözaltında tutulmaktadır. Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilgili seyahat ve güvenlik bilgilerinde, sosyal medyada eleştirel makaleler yayınlanmasına karşı açıkça uyarıyor: "Alman vatandaşlarının tutuklamaları ve kovuşturmaya maruz kalmaları genellikle hükümetin sosyal medyadaki eleştirileriyle ilişkilendirildi. Bireysel durumlarda yeterli, yabancı bir gönderiye karşılık gelen içeriğin paylaşımı veya 'beğenilmesi'dir”

Facebook'tan paylaştığına pişman oldu

Türk makamlarının önünde yapılan bir duruşmada, Hessen’de depo işçisi olarak çalışan Osman B., birkaç yıl önce şu an pişman olduğu Facebook’ta profilini paylaştığını itiraf etti. Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) tutuklu lideri Öcalan'ın fotoğrafları da dahil olmak üzere, yetkililerin kendisini suçladığı ikinci bir hesapla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. PKK ayrıca Almanya'da terör örgütü olarak sınıflandırılmıştır; Bu ülkede herhangi bir faaliyet yasaktır.

Bakanlığın harekete geçmesi bekleniyor

Osman B.'nin Alman avukatı Berthold Fresenius, müvekkiline karşı iddialarının, yurtdışında yaşayan göçmenlere karşı harekete geçmek için Türkiye İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaların arka planında görülmesi gerektiğini açıkladı. Havere göre Fresenius, müvekkiliyle yalnızca bir Türk avukat meslektaşı aracılığıyla görüşüyor. Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye hakkındaki gizli durum raporu, terör propagandası olarak düşünülebilecek her şeyden önce olası sonuçları açıkça ortaya koyuyor. Avukat Fresenius, "Alman diplomatların müvekkilini serbest bırakmak için harekete geçmelerini umut ettiğini ve Dışişleri Bakanlığı'ndan gerekli adımları attığını duymak üzereyim” ifadesini kullandı. Fresenius'a göre, Alman konsolosu müvekkilini Eylül ayı başlarına kadar ziyaret edemeyebilir, çünkü şu anda mahkeme tatilleri var. Berlin’deki Türk elçiliği talep üzerine yorum yapmadığı duyuruldu.

GEÇEN HAFTA DA İSMET KILIÇ SLOVENYA'DA GÖZALTINA ALINDI

En son (27 Temmuz 2019) Almanya ve Türkiye vatandaşı olan eski sendikacı İsmet Kılıç, Türkiye'nin talebi üzerine kırmızı bültenle arandığı gerekçesiyle tatil için gittiği Hırvatistan dönüşünde Slovenya sınır polislerince gözaltına alındı. Kılıç'ın Türkiye'nin isteği üzerine gözatına alınması haberi Alman ve Türkçe basında genişçe yer bulmuştu. Kılıç'ın henüz serbest bırakılmadığı Alman Dışişleri Bakanlığı'nın girişimlerinin devam ettiği aktarıldı. Öte yandan yazar Doğan Akhanlı ve İsveç vatandaşı yazar Hamza Yalçın da 2017'de tatil için gittikleri İspanya'da Türkiye'nin İnterpol aracılığıyla yaptıkları talep üzerine gözaltına alınmış, bu durum tepkilere neden olmuştu. Türkiye'nin İnterpol aracılığıyla Almanya’ya 848 kez arama ya da yakalama başvurusu yapması, İnterpol'ün yetkisinin muhalifleri baskı altına almak için kullanıldığı tartışmalarına yol açmıştı.