'SALDIRGANLARIN TRANSATLANTİK İTTİFAKTA YERİ YOKTUR'

CDU'lu politikacı Christoph de Vries'ten sert Türkiye tepkisi.

Alman poliikacı verdiği demecinde 'Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyine işgali, uluslararası hukuku ihlal eden ve derhal durdurulması gereken bir saldırganlık savaşıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toprak bütünlüğü ya da güvenlik argümanı tamamen saçma ve tuhaftır. Erdoğan IŞİD milislerini suçsuz olarak görürken, bölgede Kürt milisleri (YPG) IŞİD'in gücünü elinden almıştı. Ve şimdi Erdoğan, daha önce Türkiye aleyhine herhangi bir savaş faaliyeti yürütmeyen Kürtlerin etnik temizliğini gerçekleştirmek için İslamcı militanlarla güçlerini birleştirerek onlara saldırıyor' dedi.

De Vries 'Uluslararası arena bu saldırıyı kesinlikle tolere etmemelidir. Avrupa olarak Rusya-Kırım krizinde olduğu gibi tutarlı bir politika izlenmelidir' şeklinde konuştu.

AB İLE MÜZAKERELER DERHAL DURDURULMALI

Suriye'deki Kürtler'in Türkiye açısından kesinlikle bir tehlike teşkil etmediğini, tam tersine bölgede islamci militanlar ve örgütlere karşı büyük bir savaş verildiğini hatırlatan de Vries ' Başta IŞİD olmak üzere islamcı örgütlere karşı savaş veren Kürtler'in bu mücadelesi Türkiye tarafından görülmeli ve iyi anlaşılmalı. Bunun yerine Türkiye Kürtler'e saldırıyor. Eğer Türkiye'nin bu saldırısı sona ermezse AB ile müzakereler derhal durdurulmalıdır' dedi.

AB ile müzakerelerin durdurulmasının yanı sıra Türkiye'ye ekonomik yaptırımların da uygulanması gerektiğini sözlerine ekleyen de Vries 'AB, NATO ve uluslararası arenada kapsamlı kararlar alınmalı. AB'nin yanı sıra Türkiye ile NATO ilişkisine net bir mesafe konulmalı. Saldırganların transatlantik ittifakta yeri yoktur' şeklinde konuştu. 

SÜHEYLA KAPLAN