“Aptal değilse, her isteyen IŞİD’e katılabilir” başlığıyla verilen haberde,” Türkiye, Suriye’ye geçmeye çalışan batılı militanlara karşı önlem aldığı güvencesini veriyor. Sınır güvenliğinin ne kadar kötü olduğunu, sınıra gidenler görüyor. Kaçakçıların IŞİD kontrolündeki Suriye topraklarına geçmesi sadece birkaç dakikalarını alıyor” diye yazdı.

Suriye’nin Tel Abjad bölgesinden Akçakale’ye kaçakçılık yapan Ahmed Ali adlı 18 yaşındaki kişiyle görüşen ve sözkonusu kişinin istediği zaman sınırdan rahatlıkla geçtiğini söylediğini aktaran n-tv, kendilerinin gözü önünde gümrük kapısının birkaç yüz metre ilerisinden sınır görevlilerinin gözü önünde, gün ışığında sınırı 10 dakika içerisinde geçtiğini iddia etti.

Süleyman ve Mustafa adlı gençlerin kendilerine istedikleri takdirde onları da Suriye tarafına geçirmeyi teklif ettiklerini aktaran n-tv, Türkiye’nin batı ülkelerinden IŞİD’e katılmak isteyenlerin transit geçiş yaptıkları ülke olduğunu savundu.

Türkiye’nin 900 kilometrelik Suriye sınırının uzunluğu nedeniyle sıkıntılar olabileceği savunması yaptığını kaydeden Alman n-tv kanalı, batılı güvenlik kaynaklarının, NATO’nın en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin istemesi durumunda güvenliği sağlayabileceğini söylediklerini aktarıyor.

Akçakale’deki sivil polislerle de görüşen n-tv, sınırın sadece Suriyeli sığınmacılara açık olduğunu, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden gelen çok sayıda IŞİD sempatizanının geçişinin engellendiğini söylediklerine dikkati çekiyor.

“Türk makamlarının bildirdiğine göre, 1150 kişi Türkiye’den sınırdışı edildi. 12 bin 500 kişi içinse giriş yasağı konuldu. Ancak, Türkiye’ye giriş yasağı olmayan ve aptalca davranmayan bir kişi, illa Suriye’ye geçmek istiyorsa IŞİD’e katılmak için bir yol bulabilir”
diye yazan n-tv, batı ülkelerinden IŞİD’e katılmak isteyenlerin sayısının azalmasına rağmen, insan kaçakçılarının 100 Dolar karşılığında sınırdan geçiş sağladıklarını iddia etti.