Avrupa Postası'nın daveti üzerine iki günlük bir program dahilinde Almanya'ya gelen gazeteci Can Dündar, 13 Eylül tarihinde Hamburg'da düzenlenen "Türkiye'de Basın Özgürlüğü" konulu, bir konferansta konuşmuştu.

Gezi direnişi ile ilgili bir belgesel sonrası, Türkiye'deki gazetecilere ve basına karşı girişilen insan hakları ihlalleri ile Cumhuriyet tarihinden günümüze basın özgürlüğü üzerindeki yasaklardan somut örnekler vermişti.

BEN YAZDIKLARIMDAN, ERDOĞAN İSE YAPTIKLARINDAN DOLAYI YARGILANACAK

Ertesi gün ise başkent Berlin'de, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Sol Parti Federal Parlamento Grup Başkanı Georg Gysi ile bir dizi görüşmeler yapıldı.

Aynı gün Alman devlet ikinci kanalı ZDF'in konuğu olan Can Dündar'a, Türkiye'den terör örgütü IŞİD'e gönderilen MİT TIR'larıyla ilgili basına yansıyan silahlar konusu soruldu. Can Dündar ZDF ekibine verdiği yanıtta "Türkiye'de gazeteciliğe başlayan herkes başına gelecekleri bilir. Biz mesaimizin önemli bir kısmını mahkeme salonlarında ifade vererek geçirmekteyiz. " dedi.

IŞİD'e giden silahlar konusunda elinizde bilgi veya belge var mı sorusuna ise, şu yanıtı verdi. "Bunun en iyi isbatı hükümet tarafindan haberin yalan olduğu söylenmedi. Sadece devlet sırrından söz edildi. İleride belki ben yazdıklarımdan, Erdoğan ise yaptıklarından dolayı yargılanacaktır" dedi.  

"Erdoğan IŞİD'i neden destekliyor" sorusuna ise Dündar çarpıcı bir yanıt verdi.

"Birincisi ideolojik bir yakınlık var. Erdoğan da radikal bir islam kökeninden geliyor. Zamanla değişmiş olsalar da. Ayrıca bölgede kurulacak bir Kürt devletinin karşısına çıkacak yegane güç olarak IŞİD'i görüyorlar. Böylece orada bir gedik acmayı düşünüyorlar. Asıl mesele bu."