Süheyla Kaplan

Alman Dıişleri Bakanlığı resmi sayfasından yayınlanan uyarıda, özellikle Türkiye-Suriye sınır bölgesinin büyük bir tehlike taşıdığı belirtilerek, 27 Şubat tarihinde Kilis bölgesinde ( sınır bölgesi) arabaya konulan bombanın patlaması sonucunda 30 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

20 Ocak 2014 tarihinde de Bab- al Hawa sınır bölgesinde 16 kişinin öldürüldüğü ve bu saldırının doğrudan Suriye’den Türkiye’ye sınır bölgesinde gerçekleştirildiği belirtildi.

POLİS KONUSUNDA UYARI

Açıklamada ‘’ İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde gerçekleştirilmesi muhtemel gösterilerde polis tarafından gözyaşı bombası, gaz kapsülü kullanılabilinir, gözaltılar olabilir ve toplu taşıma araçları engellenebilinir.  Bu nedenle Türkiye’ye yolculuk edenler özellikle kalabalık yerlere girilmemeli, olası gösterilerden uzak durulmalı, medya haberleri titizlikle takip edilmeli’ denildi.

GÜVENLİK KONUSUNDA UYARI

Ülkede militan grupların tehlike potansiyeli taşıdığı belirtilen uyarı niteliğindeki açıklamaya şu şekilde devam edildi: ‘’Militan grupları terörist tehlike taşımaktadır. 2013 yılında Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği önünde patlama oldu. 11 Şubat 2013 tarihinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde sebebi henüz bilinmeyen patlamalar sonucu en az 50 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Alman Dışişleri Bakanlığı özellikle şehir merkezindeki yerlerden, toplu taşıma araçlarında vatandaşların bulunmaması konusunda uyarıda bulunmaktadır. ‘’

Ülkenin Güneydoğu Bölgesinde ise sokaklarda ve askeri hareketliliğin mevcut olmasından dolayı sıkı kontrollerin olduğu, PKK ile hükümet arasındaki müzakerelerden dolayı ‘ateşkes’in devam etmesine rağmen o bölgelerde de vatandaşların güvenliği konusunda uyarıda bulunuldu.

 FOTOĞRAF ÇEKMEKTEN KAÇININ
Açıklamada ayrıca, ‘’Suriye-Türkiye sınırında bulunmaktan ve fotoğraf çekmekten kaçının. Askeri girilmez bölgelerin yerleri levhalarla belli olmamaktadır.  Bu bölgelere kesinlikle girmeyin ve fotoğraf çekmeyin. Zaten bu bölgeler yasak olan yerlerdir. Askeri bölgelerde herhangi bir engelle karşılaştığınızda mutlaka Türk konsoloslukları ya da Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ile temasa geçin. Sınır bölgesinde  fotoğraf ve film çekmek yasak olduğundan bu yasağın prensip olarak tüm sınır bölgesi için de geçerli olduğu hesaba katılmalı’ denildi.