Son olarak yıllarca Avrupa ülkelerine yönelik ABD istihbarat örgütü NSA adına dinleme yaptığı ortaya çıkan BND'nin, dost ülkeleri sadece NSA adına değil, aynı zamanda kendi adına da dinlediği ortaya çıktı.

Spiegel Online'ın bildirdiğine göre BND, 2013 yılı sonlarına kadar, AB büyükelçilikleri ve diğer önemli merkezler ile kimi partner ülkelere yönelik casusluk yaptı. Dinlenen ülkeler arsında ABD ve Fransız makamları da yer aldı. 2013 yılı sonbaharında dinleme durdurulana kadar, binlerce kelime üzerinden arama yapılarak bilgi toplanıldı.

Geheimdienste: BND spionierte europäische und US-Ziele aus

Spiegel Online başta olmak üzere Alman basınında yer alan haberlerde, BND'nin dost ülkeleri de dinlediğine dikkat çekildi.

Federal Meclis'in istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi'ne dün akşam bilgi verildiği aktarılan haberlerde, tam sayı verilmemekle birlikte, dinlenen anahtar kelimelerin  sayısının dört basamaklı bir sayıya ulaştığı belirtiliyor.

Parlamenterlere dayandırılan ifadelerde ise, BND'nin yaptıklarından başbakanlığın da haberi olduğu ancak gizlendiği öne sürülüyor.

Parlamento Kontrol Komitesi'nin BND'nin Pullah'ta bulunan merkezine heyet göndererek, dinlenen anahtar kelimelerin listesini kontrol edeceği ve çalışanlarla görüşeceği belirtiliyor.

BND'nin, Bad Aibling'deki dinleme merkezinden Fransa ve Avrupa'daki bir çok  hedefi Amerikan istihbarat örgütlerinden NSA adına izlediği ve ABD adına Avrupa şirketlerine yönelik casusluk faaliyeti  yürüttüğü anlaşılmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) kendisine ait cep telefonlarını dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından, 2013 yılında, "Dostlar arasında dinleme olmaz" diyerek tepki göstermişti.