Alman ARD kanalı, Federal Alman Hükümeti'nin Erdoğan için "terör destek veriyor" değerlendirmesi yaptığını ileri sürdü.

Federal hükümetin resmi değerlendirmesine dayandırıldığı iddia edilen söz konusu habere göre, Türk hükümetinin yıllardan beri bilinçli bir şekilde Suriye'deki İslamcı ve terörist örgütlerle birlikte çalıştığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu aktif bir şekilde desleklediği belirtiliyor.

Sol Parti’nin federal hükümete yönelttiği soru önergesine hükümet adına Federal İçişleri Bakanlığı’nın verdi yanıtta “Hükümeti oluşturan parti AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye’deki silahli islamcı muhalifler için yaptıkları pek çok dayanışma açıklaması ve destek eylemleriyle, Müslüman Kardeşler’le olan ideolojik yakınlıklarını vurgulamışlardır” deniliyor.

ARD haberinde, Hamas’ın AB terör listesinde yer aldığı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’ın adının ilk kez resmi olarak terörle bağlantılı bir örgütle birlikte anıldığına da vurgu yapılıyor.


Haberde yer alan ilginç bir ayrıntıya göre, kamuoyuna devlet çıkarlarına zarar vereceği için sadece bir kısmı açıklanan belge, hükümet adına içişleri bakanlığı tarafından dış istihbarat örgütü BND’in değerlendirmelerine dayanılarak hazırlanmış ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınmamış.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen İslamcı gruplar tarafından Türkiye'nin aktif eylem platformu olmasına rağmen fededal hükümetin Türkiye ile işbirliği yapmasını sert biçimde eleştirerek, bu ilşkiye bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi. 

HAMAS İLE İLİŞKİYE  BİLİNÇLİ BİR BİÇİMDE AĞIRLIK VERİLDİ

İlk kez Alman  hükümeti Türkiye'nin Islamcı gruplar ile doğrudan temasına dikkat çekti. ARD televizyonunun elindeki belgeye göre, Türkiye bilinçli bir biçimde Müslüman Kardeşleri İslamcı Gruplar ve HAMAS ile bilinçli bir biçimde ilişkilerini yoğunlaştırdı. Belgede ' Türkiye Ortadoğu'daki islamcı grupların  merkezi eylem platformu olarak görülmektedir. 2011 yılından beri Ankara'nın islamcı iç ve dış politikası bu yönde gelişme göstermiştir' denildi. 

SPD 'DE HZURSUZLUK

Merkel'in ortağı Alman Sosyal Demokrat Parti'de bu durum huzursuzluk ve tedirginlik yarattı. Erdoğan'ın pozisyonunun yerleştirilmesi için AKP yönetiminin Müslüman kardeşler ile işbirliğine gidildiği ifade edildi. 

Alman hükümetinin Türkiye imajı konusunda kamuoyunu aldattığını da vurgulayan Dağdelen, Türkiye ile olan ilşkisini son vermemesi durumunda Almanya'nın da sorumlu olacağını sözlerine ekledi. 

Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ise, Türkiye'nin Suriye'deve Ortadoğu'da İslamcu grupları desteklediğine dair bilginin Alman hükümeti tarafından da doğrılandığını hatırlatarak, ' Almanya Türkiye ile derhal içsel bağını koparmalıdır' dedi. 

El Kaida elamanlarına  Türkiye'ye ' iltica hakkı' verildiğini de hatırlatan Taş, Türkiye'nin Suriye'de islamcı gruplara silah yardımı ve sevkiyatına ilişkin dökumanın bir kez daha ortaya çıktığına işaret etti. 

Süheyla Kaplan