"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" ettiği ileri sürülerek 13 Şubat 2017 tarihinde Elmshorn kentinde mahkemeye ifadeye çağrılan, "ifade vermezse o gün tutuklanır" denilen Ali Cebir ile iligili, Schleswig Holstein Eyaleti mahkeme sözcüsü tarafından dün bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Ali Cebir aleyhine açılan davanın görülmesine gerek olmadığı belirtildi. Alınan kararın siyasi olmadığı belirtilerek, dava dosyasında ileri sürülen gerekçelerin ifade alınması için yeterli olmadığı kaydedildi.

Dava dosyasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" ettiği ileri sürülerek suçlanan Ali Cebir'le ilgili, Türkiye'den gönderilen mahkeme gerekçesinin, Cebir'in ifade vermesini gerektirecek yeterli kanıt olmadığına yer verilmesi dikkat çekti.

Elmshorn'da mahkeme sözcüsü tarafından dün açıklanan bu kararın ileriki süreçte benzeri hakaret davaları için de örnek teşkil edeceği iddia edildi.

Ali Cebir'in avukatı Mahmut Erdem karar sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şunları paylaştı:

Ali Cebir olayından sonra Erdoğan'ın Almanyada hakaret davalarının yürütme yolu kesildi. Almanya, Türkiye'nin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakaret" gibi siyasi içerikli suç duyurularını bundan sonra dikkate almayacağını açıkladı.

Ceza ve Yabancılar Hukuku Uzmanı avukat Mahmut Erdem konuya yönelik geçen hafta şu açıklamada bulunmuştu:

“Resmi mahkeme tarihi 13 Şubat 2017'dir. Alman mahkemesi hatta 'ifade vermez ise o gün tutuklanır' ifadesini dahi belirtmiş. Biz müvekkilimle konuştuk ve o gün ifade vermeyecek ve mahkemeye de gitmeyecek. Eğer kendi özgürlük ifadesini kullandığı için mahkeme tutuklayacaksa tutuklasın. Ayrıca ben bu davanın burada görülmeyeceği konusunda, bunun Alman hukukuna uygun olmadığını ve dosyanın geri çevrilmesi, gönderilmesini hakime beyan ettim. Ama bunun kararını tabii ki Alman Adalet Bakanlığı verebilir ancak. Burada bir ikiyüzlülük var. Bir taraftan 'Türkiye'de adalet yok' deniliyor, bir taraftan Türkiye'den gelen bunun gibi davalara devam ediliyor. Bu tamamen ikiyüzlülüktür başka bir şey değildir. Dışarıya karşı eleştiriliyor ama gelen dava siyasi, politik içeriklidir bunun adına hakaret davası deniliyor dosyanın geriye gönderilmesi gerekir. İlginç bir konu daha var iddianamede müvekkilim açık adresi yazılı bunun olmaması gerekir”

Kayseri Sarız ilçesi Kırkısrak Köyü doğumlu Ali Cebir ise, “Ben hiç kimseye kişisel olarak hakaret etmedim. Bir keresinde 'Davutoğlu bir davul, Erdoğan 'da onun tokmağı beraber çalıp oynuyorlar' yazdım bu bir siyasi eleştiridir. Argo kelime kullanmadım, küfür etmedim. Herkes gibi bende sosyal medyada fikrimi paylaştım ” demişti.