Almanya’da da Alevi Birlikleri Federasyonu (AABK) başta Berlin Büyükelçiliği olmak üzere tüm kentlerdeki Türkiye konsoloslukları önünde eş zamanlı siyah çelenkler bırakıldı. 

HÜSEYİN MAT: “Halkın iradesini haramilere teslim etmeyeceğiz” 

AABK Başkanı Hüseyin Mat Köln Başkonsolosluğu önünde yaptığı konuşmada,  AKP iktidarının göreve geldiğinden bu yana ülkeyi adetâ bir kabusa çevirdiğini belirterek  “Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alması ve kendi kadrolarını kayyım olarak ataması asla kabul edilemez bir durumdur. Alevi toplumu olarak; Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin, İstanbul seçimleri ile perçinlenen muhalif bloğu parçalamak adına giriştiği bu Osmanlı oyunlarını ezelden beri tanıyoruz” dedi. 

Mat konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu farkındalıkla sadece Alevilerin talepleri söz konusu olduğunda değil, ülkemizdeki toplumsal mücadele noktasında her zaman sokağa çıkarak sesimizi yükselttik. Yüzyıllardır sahip olduğumuz mazlumdan, demokrasiden ve halkların kardeşliğinden yana olan duruşumuz nedeniyle bu haksız kararlar karşısında da sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna duyururuz. Ülkemizde din, dil, renk, milliyet ayrımı olmadan kardeşçe barış içinde yaşamak mümkün. Tüm demokrasi güçleriyle el ele vererek, tek adam rejiminin baskılarına karşısında asla boyun eğmeyeceğiz. Diz çökmeyeceğiz”.

Mat, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini bildirdi. 

Hakan Taş: “ Kayyım  atama yoluyla halk iradesine saldırıdır”

Berlin eyaleti Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ise Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği önünde yaptığı konuşmada “AKP- Erdoğan diktatörlüğü ikinci bir kayyım  darbesi gerçekleştirdi. Diyarbakır; Mardin ve Van Belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine Valileri atadi. Toplumun iradesini çiğnedi. AKP,  HDP’ye yönelik yürüttüğü saldırılarla yeniden onlarca taraftarını tutukladı. Alman hükümeti bu gelişmelere seyirci kalmaktadır. Bütün muhalif güçler olarak bu haksızlıklara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu saldırılara karsı muhalif güçlerin birlikte karşı durması gerekir, aksi takdirde sıra başta İstanbul ve Ankara olmak üzere diğer Belediyelere de gelir” dedi. 

Haber: Süheyla Kaplan

Foto: M.Zahit Ekinci