HAMBURG' DA 4 BİN KİŞİ TERÖRÜ LANETLEDİ

Almanya'nin liman kenti Hamburg'da Sınırsız İşadamları Derneği öncülüğünde yapılan gösteriye yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Eyalet parlamentosunun çok sayıda vekil ve Senatörün yer aldığı miting saat 18:00 de başladı. Bir dakialik saygı duruşuyla başlayan gösteride "Je suis Charlie", 
"Bizim adımıza değil. Müslümanlar teröre karşı" "Je suis Mopo" yazan pankart ve dövizleri taşındı.


Aralarında Unternehmer ohne Grenzen Derneği Başkanı eyalet milletvekili Kazım Abacı, Almanya Göç ve Uyum Başkanı Aydan Özoğuz, Hamburg Parlamentosu Başkanı Carola Veit, Schleswig Holstein Cami dernekleri çatı örgütü (Schura) başkanı Mustafa Yoldaş ile Hamburg Gazeteciler Birliği, DJU), Alman Sendikalar Birliği (DGB), Alevi Kültür Merkezi (AKM) ve Fransız Konsolosluğu temsilcisi de birer konuşma yaptılar.



Hamburger Morgerpost gazetesine yapılan yakma girişimi ve saldırının da şiddetle kınandığı gösteride özgürlüklerin katledilmesine ve ifade özgürlüğüne yapılan her türlü saldırı lanetlendi. 


Uyum Bakanı Özoğuz ve eşi Neumann                    AKM Başkanı Demir ve Özdemir

MÜNİH, DÜSSELDORF, BERLİN VE HANNOVER DE HAREKETLİYDİ

Fransa'daki terör saldırılarından sonra Dresden'de ilk kez sokağa çıkan aşırı sağcı PEGİDA hareketinin kaç kişi toplayacağı merak konusu idi. Dresden'de dün düzenlenen PEGİDA'nın yürüyüşüne bu kez 15 bin kişi katıldı.



Dresden'de hafta sonu düzenlenen PEGİDA karşıtı gösteriye ise 35 bin kişi katılmıştı. Almanya'nın diğer şehirlerinde de aşrı sağcılar ile onları protesto eden göstericiler sokağa çıktı. Leipzig'de PEGİDA'nın uzantısı LEGİDA yürüyüşüne yaklaşık 4 bin 800 katıldı. Kentte, LEGİDA'da karşıtı yaklaşık 30 bin kişi sokağa çıkarak onları protesto etti.
 

Münih'te de aşırı sağcı BAGİDA'nın yürüyüşüne 300 kişi katılırken, yaklaşık 20 bin kişi sokaklara çıkarak BAGİDA'yı protesto etti. Bir başka hareketli kent ise Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'ndeki Düsseldorf'tu. Düsseldorf'ta az sayıdaki aşırı sağcıyı, 5 bin kişi protesto etti. Düsseldorf Belediye Başkanı Thomas Geisel, aşırı sağcılara tepki olarak belediye binasının ışıklarını kapattırdı.

Başkent Berlin'de de 400 aşırı sağcı ve 4 bin karşı gösterici sokaktaydı. Hannover kentinde de 150 aşırı sağcıya karşılık, 17 bin karşı gösterici vardı. Ülkede daha pek çok kentte aşırı sağcılar ile karşı göstericiler yürüyüş ve mitingler düzenledi. Gösterilerde zaman zaman küçük olaylarda yaşandı. Leipzig'de bir otomobil yakılırken, Düsseldorf'ta polise şişe atıldı. Hemen hemen her kentte aşırı sağcıların yürüyüşleri karşı göstericiler tarafından engellendi.