“AKP'nin görüşlerinin Yeşil Sol Partisi'nin görüşlerine taban tabana zıt” olduğunu belirten parti başkanı Marjolein Meijer, ilhan Tekir’in partiden ihraç edildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz ay Volkskrant gazetesine verdiği demeçte, Erdoğan’ı desteklediğini belirten İlhan Tekir, partisi GroenLinks tarafından uyarılmıştı. 

Twitter’dan konuya ilişkin açıklama yapan İlhan Tekir ise ihraç kararın kendisine danışılmadan alındığını belirterek, "Bu konuda görüşümü dinlemeden partiden ihraç edildiğim için şaşkınlık içerisindeyim. Verilen bu karar, 10 yıldır üyesi olduğum Yeşil Sol Parti'nin temel unsurlarından biri olan kendini özgürce ifade edebilme düşüncesine uymuyor." ifadesini kullandı

Partiden yapılan açıklamada, Tekir'in basına demecinin parti içinde "yoğun tartışmalara" neden olduğu belirtilerek, "Bu tartışmalar, İlhan Tekin'in AKP'ye verdiği desteğin sonuçlarına ilişkin." denildi.



Yeşil Sol Parti, Tekir'in belediye meclis üyeliğinden de ayrılmasını istedi. Partinin Genel Başkanı Marjolein Meijer "Meclis üyesinin yaptığı bu tür açıklamalar, parti içerisinde sıkıntı yaratacağı gibi meclis üyesinin güvenirliğinin de kaybolmasına yol açacaktır." dedi.

Yerel seçimlerde gösterdiği çabaların sonucu olarak elde ettiği meclisi üyeliğine devam edeceğini söyleyen Tekir ise, "Seçmenlerimi ortada bırakmaya niyetim yok. Belediye meclis üyeliğinden istifa çağrılarını ciddiye almıyorum." şeklinde konuştu. 

Tekir, 2010 yılında Yeşil Sol'dan adayı olarak girdiği yerel seçimlerde Gorinchem Belediye Meclis Üyesi seçilmişti. 1990 yılında kurulan ve Doğa Partisi olarak bilinen Yeşil Sol'un mecliste 4 milletvekili bulunuyor.