Süheyla Kaplan

Almanya Yeni Türk Komitesi (AYTK) adlı kuruluşun aralarında Hamburg, Köln, Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Nürnberg, Frankfurt ve Münih’in de bulunduğu 12 kentte, 10 Nisan günü ‘Terörü lanetleme yürüyüşü' düzenleyeceği açıklandı.


Öte yandan aralarında solcu dernek ve örgütlerden FİDEF, AGİF, Nav-Dem, AHDK, ATİF, YXK ve Demokrasi Platformu'nun da olduğu 12 kurum tarafından  "AKP'nin devlet terörüne hayır“ sloganıyla eş zamanlı olarak karşı yürüyüş düzenleneceği bildirildi.



'AYTK'NIN ARKASINDA AKP VE MİT VAR'

 

Ancak gösteri için yapılan çağrılara bakıldığında, “barış yürüyüşü” olarak adlandırılsa da, Türk-Kürt çatışmasının teşvik edildiği, Kürt halkının “düşman” ve “terörist” olarak ilan edildiği ileri sürülüyor.

Öte yandan AYTK ise sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrıda kendilerini şu şekilde tanımlıyorlar: „Değerli Arkadaşlar aktivitemizi hiç bir siyasi oluşuma, Almanya'da bulunan derneklere, Türkiye'deki partilere, bilinen gruplara, partizan teşkilatlara bağlı olmadan, destek almadan, yardım almadan bağımsız yaptığımızı özenle duyurur, şehit haberleri geldiği bu günlerde rengimiz ne olursa olsun bizim rengimiz bayrağımız olsun diyerek bu oluşuma her kesimden katılım sağladığımız için ayrıca gurur duyduğumuzu önemle belirtmek isteriz.Almanya tarihinde birden fazla büyük şehirlerde aynı gün yapılması planlanan Teröre karşı Lanet yürüyüşleri ile bir ilke imza atılmaktadır.Ak kara demeden, renk ayrımı yapmadan, bölgesel farklılık gözetmeden ilk kez her grubun destek verdiği bu oluşuma katılmanız vatan severliğinin yegane yoludur.Toplumu olumlu yönlendirmek, tabiatın insanoğluna vermiş olduğu bir olgudur. Bizler bu olgu doğrultusunda vatandaşlarımız arasında fark gözetmeksizin kucaklaşmak istedik.AYTK (Almanya Yeni Türk Komitesi) Bağımsız Vatanseverler olarak tek ve yegane amacımız yapılan haksızlıklara sessiz kalmamak. Karanlığa küfür etmektense, her birimizin mum yakması gerektiği bir dönemden geçmekteyiz.Siyasi düşünceniz ne olursa olsun, bölgesel farklılığınız neresi olursa olsun, dini değerleriniz nasıl olursa olsun; bizim ortak değerimiz bayrağımız olsun.Korkakların, sözde akademisyenlerin, işe yaramaz STK'ların hakim olduğu bu dünyada, vatan için kımldama ve kenetlenme zamanı gelmiştir."



12 KENTTE AYNI GÜN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ


Almanya Yeni Türk Komitesi (AYTK) adlı kuruluşun aralarında Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Nürnberg, Köln, Frankfurt ve Münih’in de bulunduğu 12 kentte 10 Nisan günü, ‘Terörü lanetleme yürüyüşü' düzenleyeceği açıklandı. Yürüyüşte „Frieden in der Türkei“ (Türkiye’de barış) , „Stoppt den Terror“ (Teröre durdur) ve „Kurden & Türken sind Brüder“ (Kürtler ve Türkler kardeştir) sloganlarına yer verileceği açıklandı.

Öte yandan aralarında solcu dernek ve örgütlerden FİDEF, AGİF, Nav-Dem, AHDK, ATİF, YXK ve Demokrasi platformu'nun da olduğu 12 kurum tarafından  "AKP'nin devlet terörüne hayır“ sloganıyla eş zamanlı olarak karşı yürüyüş düzenleneceği bildirildi.


JUNGE WELT GAZETESİ: "OLUŞUMUN ARKASINDA AKP VE MİT VAR“


Davutoğlu, Timur Yüksek ile

Öte yandan Almanya'da günlük yayınlanan sosyalist çizgideki Junge Welt gazetesi „ „Erdoğancılar harekete geçiyor“ başlıklı verdiği haberinde AYTK'nin arkasında AKP hükümeti MİT olduğunu ileri sürerek pazar günü gerçekleştirilecek yürüyüşlerin içeriğinin her ne kadar „ barış yürüyüşü“ olsa da sloganlarının ve oluşumun ırkçı motif taşıdığını  ileri sürdü.  

Alman Kriminal Dairesi tarafından da takip edilecek yürüyüşlerin güvenliğini ise Alman güvenlik birimlerinin yanı sıra özel ve gönüllü güvenlik birimleri de takip edecek.

Herhangi bir siyasi parti ve oluşumdan uzak durduklarını ifade eden AYTK'nin basın işlerini yürüten  Timur Yüksek adlı şahsın facebook sayfasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile çekilmiş fotoğrafları var ve çalışma adresi de T.C. Cumhurbaşkanlığı yazıyor.

SOL PARTİ ÖNERGE VERMEYE HAZIRLANIYOR

Sol Parti Berlin eyalet Meclisi Milletvekili Hakan Taş ise Pazar  günü yapılacak yürüyüşü takip ettiklerini belirterek „ Berlin'de sözkonusu komitenin Alman ilgili merciilerine yönelik bir kaydı bulunmamakta. Sponten de yapabilirler. Ancak takipteyiz. Bu konuda Alman Anayasayı Koruma Dairesi ve güvenlik birimleri ne biliyor? Bu konuda soru önergesi hazırlayacağız. Demokratik bağlamda herkesin yürüyüş ve toplanma özgürlüğü var. Ancak bu şiddet içeren ve saldırgan motifli olursa demokrasinin sınırını aşmış olur“ şeklinde açıklamada bulundu.



Bu arada Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler olarak, savaşın değil barışın; diktatörlük rejiminin değil özgürlük ve demokrasinin hakim olduğu bir Türkiye istediğimizi bir kez daha vurguluyor ve Türkiye’de hükümetin Kürt sorununu silah ve şiddetle çözme politikasına bir an önce son vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Kalıcı bir barış ortamına geçilmesi için bütün tarafların silahları susturması gerektiği bir dönemde; Kürt halkını inkar ve imha siyasetinin ve yaratılmak istenen kutuplaşma ve çatışmanın Almanya’ya da taşınmak istenmesinin karşısında olduğumuzu belirtiyoruz.

Federasyonumuz bu tepki ve eleştirilerine rağmen, “AYTK” adlı grup tarafından Türkiye kökenli farklı inanç ve ulustan göçmenler arasında provokasyon ve çatışmayı teşvik eden bu gösterilere karşı bazı demokratik derneklerinin de aynı gün aynı kentlerde karşı gösteri ve protesto eylemi düzenlemesinden yana değildir. Çünkü böyle bir karşı karşıya gelme, gerginlik, kutuplaşma ve provokasyon yaratmak isteyen çevrelerin ekmeğine yağ sürecektir“ denildi. 

TÜRKİYE'DEKİ ÇATIŞMALAR AVRUPA'YA MI TAŞINACAK?

Konuyu değerlendiren çeşitli siyasi ve uzman çevreler ise, son günlerde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşanan toplumsal kutuplaşma ve siyasilere karşı gündeme getirilen şiddet olayları Avrupa'ya mı taşınacak kaygısını taşıdıklarını dile getirdiler.