1 Kasım Genel Seçimleri için yurtdışında 8-25 Ekim tarihleri arasında kullanılan oyların güvenliğine, AKP’nin yurtdışı teşkilatı UETD gölgesi düştü.

Başta Köln olmak üzere Almanya’daki altı, Hollanda’daki üç, Belçika’daki iki seçim bölgesinden oluşan 11 seçim bölgesinde kullanılmış oylar 27 Ekim Salı günü Köln/Bonn Havalimanı’ndan Türkiye’ye gönderildi. Ancak oyların gönderilmesi sırasında skandal bir olay yaşandı.

Oy torbalarının kargo bölümünden uçağa teslimi sırasında, sadece Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu üyelerinin girebildiği bölüme UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik’in de girdiği tespit edildi.



Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu üyesi CHP ve MHP temsilcileri, kendilerinin o bölüme girebilmek için haftalar öncesinden akredite olduklarını hatırlattı.

Parti temsilcileri, UETD’li Çelik’in ancak, oy torbalarını Türkiye’ye taşıyan Türk Hava Yolları’nın (THY) desteğiyle oraya girmiş olabileceğini düşünüyor. 27 Ekim’deki gönderme işlemlerine, 2 Haziran’ın aksine TRT ve AA dışındaki basın mensupları davet edilmedi.

“OYLARININ NE KADAR GÜVENDE OLDUĞUNU SORGULAR OLDUK”

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik’in, Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu üyeleri dışında kimsenin giremeyeceği bölüme girdiğini gösteren fotoğrafları paylaşan CHP temsilcisi Kazım Sarıkaya yaşananları şöyle anlattı: “Komisyon üyeleri haricinde hiç bir yetkilinin giremeyeceği yer orası. UETD Genel Başkanı oraya elini, konulu sallayarak gelebildi. Orası oy torbalarının paketlendiği, yüklemelerin yapıldığı yer.”



Çelik’in oraya rahatça nasıl girdiğine kimsenin bir açıklama getiremediğini aktaran Sarıkaya, “Muhalefet partileri olarak tepki gösterdik. Biz tepki verince Çelik apar topar arabaya binerek kaçtı” dedi. “UETD Genel Başkanı rahatça oraya girebiliyorsa, oyların ne kadar güvende olduğunu sorgulamak lazım” diyen Sarıkaya, “Almanya’da, Alman gümrük sınırlarını aşıp da oyların olduğu yere kadar gelebiliyorsa AKP, Türkiye’de neler yapar bilemiyoruz” şeklinde konuştu.


“ARTIK OYLARDAN EMİN DEĞİLİZ”

Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu üyeleri olarak o noktaya girebilmek için bir hafta önceden akredite olduklarını bildiren Sarıkaya, “Bütün kimlik bilgilerimiz, pasaport fotokopilerimiz havaalanı yönetimine teslim edildi, konsolosluk tarafından bizim için özel izin alındı. UETD’li Çelik için öyle bir şey söz konusu olmadığı halde oraya nasıl geldi? Bunu Başkonsolosumuz Hüseyin Emre Bey de araştırıyor.

Kendisi bizimle birlikte tepki gösterdi. Ama nasıl girdiğini bulamadık. Kafamıza takılan asıl soru; bunu yapan ‘oyları ulaştırma sürecinde bir noktada oy torbalarını da değiştirebilir mi’ sorusu. Her şey olabilir. Oylardan emin değiliz. UETD Başkanı buralara girebiliyorsa AKP’nin girmeyeceği hiç bir yer yok demektir. Seçim güvenliği kalmadı” dedi.

ÇELİK’İ ORAYA ALAN THY OYLARI NE YAPAR BİLEMİYORUZ

Oy Koruma Komisyonu Üyesi, MHP temsilcisi Behzat Körpınar ise, “Biz oraya akrediteyle girdik. Her partinin birer temsilcisi olacaktı. Biz orda oyları paketlerken Süleyman Çelik geldi. Konsolos Beye sorduk, kendisinin haberdar olmadığını söyledi. THY yetkilisini çağırdı. O arkadaş da, haberi olmadığını söyledi, özür diledi” dedi.

UETD Genel Başkanı’nın oraya rahatça girebilmesinin kendilerini kuşkulandırdığını bildiren MHP’li Körpınar, “Tabii THY’ye güvenimizde kuşku oluştu. Çelik, büyük ihtimal THY sayesinde oraya girdi. Buna şahit olduktan sonra yurt dışı oyları konusunda güvenimiz sarsıldı. Biz oy torbalarını neticede THY yetkililerine teslim ediyoruz. Onlar oyları paketliyorlar. Biz uçağa teslim ettikten sonra ne olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu. MHP temsilcisi Tansel Çiftçi de seçim güvenliği konusunda aynı endişeleri taşıdığını kaydetti.