Nisan ayında ABD’nin Montana eyaletinde meydana gelen olayda, Diren Dede garajına izinsiz girdiği ev sahibi Markus K. tarafından vurularak öldürülmüştü. Markus K. mahkemede olayın nefsi müdafa olduğunu idda ederken, savcılık K.‘nın cinayetten cezalandırılmasını talep etmişti.

 

Amerika'da girdiği garajın sahibi tarafından dört kurşunla öldürülen 17 yaşındaki Diren Dede’nin katil zanlısı juri tarafından suçlu bulundu. Missoula kentinde iki hafta önce başlayan mahkemenin son oturumundan sonra yapılan 13 saatlik juri toplantısında, Diren’i öldüren Markus Hendrik Kaarma’nın taammüden cinayet işlediği kanaatine varıldı. Sekizi kadın, dördü erkek olan mahkeme jürisinin iki hafta içinde bütün delilleri ve şahitlerin ifadelerini titizlikle değerlendirdikten sonra bu sonuca varıldığını belirten Yargıç McLean, 30 yaşındaki Markus Hendrik Kaarma’ın adam öldürmekten suçlu bulunduğunu açıkladı.

KARAR ŞUBAT 2015 DE AÇIKLANACAK



Katil Markus Kaarma’nın cezası mahkeme tarafından 11 Şubat 2015 tarihinde açıklanacak. Kaarma’nın cezasının 10 yıl ile 100 yıl arasında değişebileceği açıklandı. Mesleği itfaiyecilik olan ve beş avukat tarafından savunulan Markus Kaarma, jürinin kararından sonra elleri kelepçelenerek cezaevine götürüldü. Kaarma’nın kararın açıklanacağı 11 Şubat 2015’e kadar yine kefalet karşılığı serbest kalıp kalmayacağı kesinlik kazanmadı. Çok sayıda yerli ve yabancı medya mensubunun takip ettiği son duruşmaya Diren’in arkadaşlarının yanı sıra Almanya’nın San Francisco Başkonsolosu da katıldı.

AİLESİ: YAŞAMIMIZ ALT ÜST OLDU

Mahkemeyi izlemek için yaklaşık üç haftadır ABD’de bulunan Diren’in babası Celal ve annesi Gülçin Dede gözyaşlarına boğuldu. Çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için günde 14-15 saat arası taksi kullandığını belirten baba, "Diren'in ölümü hayatımızı alt üst etti. Diren ile bizden de bir parça öldü". Herkes hak ettiği cezayı er ya da geç bulur. Hiçbir kararın oğlumuzu geri getiremeyeceğini biliyoruz. İki hafta boyuncu büyük bir sıkıntı yaşadık. Oğlumuzun öldürülüş anını ve ‘hayır hayır’ çığlıklarını unutamayacağız” dedi. Diren’in Hamburg’da bulunan kız kardeşleri Esra ve Başak da karardan sonra gözyaşlarını tutamadı.