Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyareti sırasında "Gazetecilere Özgürlük" tişörtü giyerek bireysel bir eylem düzenleyen gazeteci Adil Yiğit Almanya'dan sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

22 Ocak tarihine kadar Almanya'yı terk etmesinin istendiğini belirten Adil Yiğit, "Türkiye'yi gazetecilere zindan eden Ankara'daki demokrasi maskeli cellatların kanlı sofrasına 'meze' olarak sunulmak mı isteniyorum?" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin ziyareti sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'le düzenlediği basın toplantısında "Gazetecilere Özgürlük" yazılı bir tişört giyerek protesto gösterisi düzenleyen Hamburglu gazeteci Adil Yiğit'in Almanya'daki oturma izninin uzatılmadığı bildirildi.

Alman haber ajansı dpa'ya konuşan 60 yaşındaki Adil Yiğit, oturma izninin uzatılmamasının nedeninin bu eylem olduğunu düşündüğünü söyledi, "Bununla bağlantılı, başka bir şey olamaz" dedi.

Deutsche Welle'ye konuşan Yiğit, eylem sonrası izninin uzatılması için Yabancılar Dairesi'ne gittiğinde kendisine Yabancılar Dairesi'nin buna bir çözüm bulacağı konusunda söz verdiğini de belirtti. Geçen hafta Cuma günü avukatına gönderilen mektupta ise 36 yıldır yaşadığı Almanya'yı 22 Ocak 2019'a kadar terk etmesinin istendiğini dile getirdi. 

Hamburg merkezli Avrupa Postası haber portalını yöneten Adil Yiğit, sınır dışı edilmekten endişe ettiğini ve Türkiye'deki gazetecilerin susturulduğunu ifade etti.

Öte yandan Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar da Adil Yiğit ile ilgili “Berlin, Adil Yiğit'in sınır dışı edilme kararının, basın toplantısındaki eylemiyle ilgili olmadığını söylüyor, ancak 35 yıldır Almanya'da yaşayan, torunları Alman olan birinin, böyle bir eylemden sonra sınırdışı edilmesini başka türlü izah etmeleri zor” ifadelerini paylaştı.

Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında Berlin'de Merkel'le düzenlenen basın toplantısı sırasında üzerinde Gazetecilere Özgürlük yazılı bir tişört giyen Adil Yiğit salondan zorla çıkarılmıştı.

Konuya yönelik kısa bir açıklamada bulunan Adil Yiğit şunları söyledi: "Tamamen keyfi ve hukuk dışı bu iade kararı ile Türkiye'yi gazetecilere zindan eden Ankara'daki demokrasi maskeli cellatların kanlı sofrasına 'meze' olarak sunulmak mı isteniyorum? Türkiye-Almanya kirli ilişkileri(siyasi, ticari ve askeri olarak) 12 Eylül 1980 darbe günlerini aratmaksızın son sürat devam etmektedir. Siyasi bir skandala imza atan ve her fırsatta insan hakları ve basın özgürlüğünden söz eden Hamburg eyaleti sosyal demokrat ve yeşiller koalisyonunun bu konudaki sessizliği de utanç vericidir. "